OKT Trailer Fabrikası'nda gerçekleşen ve Aydın’ın önde gelen sanayicilerinin ADÜ Yönetimini ağırladığı toplantıya, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ın yanı sıra, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Aslan, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OK Trailer Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Polat Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat, Yönetim Kurulu Üyesi Olcay Polat, Taviller A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tavil, AYZİN Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir, ASTİM OSB Bölge Müdürü Erdem Bilgili ile Özcan Asansör Genel Müdürü Suat Özcan katıldı.

"ÜNİVERSİTE VE SANAYİCİLER TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI"

Üniversite ve sanayi işbirliğinin öneminin ele alındığı toplantıda konuşan Rektör Prof.Dr. Cavit Bircan, araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin önemine değinerek üniversite-sanayi işbirliğinin gerek sanayici, gerekse üniversite için kaçınılmaz olduğunu vurguladı. AR-GE yatırımları hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Bircan,  Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda AR-GE ve yenilik faaliyetlerinin daha yoğun bir şekilde yürütülmesinin zorunluluk haline geldiğini aktardı. Prof. Dr. Bircan, buna bir de TEKNOKENT’in eklenerek hem ülke ekonomisine, hem de Aydın’a büyük katma değer sağlaması için hem sanayinin, hem de üniversitenin taşın altına elini koyması gerektiğini dile getirdi.

"ÜNİVERSİTE SANAYİCİ İŞBİRLİĞİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL"

AR-GE harcamalarının, ülkelerin gelişmişlik göstergeleri açısından en önemli faktör olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bircan, şunları kaydetti: “Uluslararası patent başvuru sayımız çok az. Araştırmacı sayımızın 300 binde olması lazım ancak henüz orada değiliz. Yüksek teknolojik ürünlerin ihracattaki payı hala yüzde 3,4 seviyesinde. Üniversite sanayici işbirliğini henüz istenilen seviyeye getiremedik. Biz bugün bunun tohumunu attık, inşallah hem ülkemiz hem de Aydın için hayırlara vesile olacak."

"HER İKİ TARAFIN DA YARARINA OLACAKTIR"

Prof. Dr. Bircan, AR-GE’ye yönelik projeler için kendileri ile temasa geçilmesi durumunda büyük çaplı projelerin TÜBİTAK gibi birimlere verilmesinin, küçük çaplı projelerin ise lisansüstü öğrencilere proje olarak verilip bu öğrencilerin ortak olarak çalıştırılmasının planlandığını kaydetti. Prof. Dr. Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fikir ve önerilerin samimi bir şekilde paylaşılması bizi memnun eder. Birlikte kafa yorar, ülkemiz ve kendi değerlerimiz için en iyisini nasıl yaparız, bunun için var gücümüzle çalışırız. AR-GE faaliyetlerinin çoğu ihtiyaç ve problemlerden kaynaklanıyor. Bunları üniversitemizle paylaşarak proje haline getirilmesi, her iki tarafında yararına olacaktır. Problemlerin çözümüyle ilgili önerilerinizi üst yönetimimize mutlaka bildirmenizi ve bu işbirliğinin kesintisiz sürdürülmesinin yararlı olacağına inanmaktayız. Merkez laboratuvarımızda yapılmasını istediğiniz test analiz işlemleriyle ilgili önerileriniz ve destekleriniz bizim için çok değerli olacaktır."

"İŞLETMELERİMİZİN KAPILARINI AÇIYORUZ"

Üniversite ile birçok ortak projelerinin olduğunu belirten sanayiciler ise açıklamalarında, "Bizlerin sanayici olarak, üniversitelerin akademik kadrolarından, laboratuvarlarından ve hocalarımızın bilgi birikimlerinden daha çok istifade etmemiz gerekir. Bir mühendisin tam donanımlı hale gelmesinin işletmelerde alacağı eğitimle gerçekleşecektir. Gerçek laboratuvarlar şu anda bizim işletmelerimiz. Dolayısıyla biz hocalarımıza işletmelerimizin kapılarını açıyoruz. Akademisyen ve öğrencilerimizin branşı fark etmez. Bir tesiste araştırma yapmak istiyorsa, o işe uygun olan bir firmaya o hocamızı ve öğrencimizi yönlendirmede yardımcı olur. Biz üniversite ve sanayi işbirliğini çok önemli görüyoruz. Bir taraftan öğrencilerimiz üniversitede eğitim alırken, bir taraftan da fabrikalarda eğitim almalı. Bizler de hem ülke, hem de il olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek durumundayız. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik raporunda, AR-GE boyutu içerisinde kullanılan göstergelerden biri olarak, üniversite sanayi işbirliği verileri kullanılmaktadır. Üniversite sanayi işbirliğinde 144 ülke arasından ilk beş sırasıyla, Finlandiya, ABD, İsviçre, İngiltere ve Singapur’dur. Neden biz bu ülkelerin arasına ülkemizi sokmayalım? Bu toplantı bunun ilk adım olarak gerçekleşti, inşallah hem üniversitemiz hem de değerli akademisyenlerimizle birlikte, ülkemiz ve Aydın adına güzel işler başaracağız” ifadelerini kullandılar.   
  Konuşmaların ardından toplantıya katılan ADÜ yönetimi ve sanayiciler, Organize Sanayi'de bulunan fabrikaları gezdi.