Yöreye özgü bu taş evlerin arasındaki taşların, hangi uygarlığa ait olduğu net olarak bilinmeyen tiyatrodan sökülüp evlerin yapımında kullanıldığı tahmin edilirken bir kısmının da evlerin yapımı sırasında kazılan temel sırasında ortaya çıktığı ifade ediliyor. Turizm anlamında burası henüz tanınmazken, bu taşları keşfeden yabancı araştırmacıların zaman zaman köyü ziyaret ettiği kaydediliyor.

MERAK KONUSU OLMAYA DEVAM EDİYOR

Karacasu’da 1960’larda Geyre’de köyle bütünleşmiş Afrodisias Antik Kenti'ni andıran görüntüler, Yukarıgörle Mahallesinde de ortaya çıktı. Yıllardır hangi uygarlığa ait olduğu ve tarihi açıdan bir önemi olup olmadığı bilinmese de, her zaman gizemini koruyan taşların içinde yaşayan mahalle sakinleri bu taşları günlük yaşamlarında da kullanıyor. Haç işareti bulunan blok taşlar bahçelerde maydanoz fidanları arasında yıllardır dururken, bazıları da çiçek saksılarına sehpa oluyor. Bazı sütunlar evlerde kolon görevi görürken, bazı evlerin duvar örmesinde kullanılan kabartma ve Yunanca olduğu tahmin edilen yazılı taşlar merak konusu olmaya devam ediyor.

"BU ÇEVREDE BU TAŞLAR ÇIKIYOR"

Bu evlerinden birinin sahibi Yusuf Akkan, “Bu taşlar tarladan çıktı. 2 bin yıllık. Eski uygarlıklardan. O zaman ev yapılırken çıkarıldı. Evin temelini kazarken bahçeden çıkmış. Bu çevrede bu taşlar çıkıyor. İki bin yıllık en az. Babam bu evi 1960 yılında yapmış. Bu taşın nereden geldiğini bilmiyorum. Eski yıkılan bir ev vardı oradan da gelmiş olabilir. Eski uygarlıklardan kalan bir kalıntı olduğu söyleniyor. Figürün ne anlama geldiğini bilmiyorum. Güzel bir kabartma var üzerinde” dedi. Diğer bir evin sahibi Kezban Yenişahal ise, “Haç figürlü bu taş en az 60 yıldır burada. Devamı yerin altında. Toprak ev vardı eskiden. Eski evin olduğu yerdeydi bunlar. Oradan alınıp buraya getirmişler zamanında. Çok gelen oldu bunlara bakmaya. Müzeden geldiler. Bir de yabancı turistler geldi. İncelediler, fotoğraflarını çektiler” ifadelerini kullandı.