AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz’un Sarıçay Barajı ihalesinin bu yıl içerisinde yapılacağına dair yaptığı açıklama sonrasında Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de (ASKİ) bir açıklama yapmıştı. ASKi açıklamasında, "Sarıçay Barajı yapım maliyetinin tamamını Aydın Büyükşehir Belediyesi üstlenecek" ifadeleri kullanılmıştı. ASKİ’nin bu açıklamasına AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz’dan cevap gecikmedi. Yavuz, “Aydın Büyükşehir Belediyesi; İkizdere, Karacasu Dandalas, Sarıçay ve Beşparmak Barajı projelerini yatırım maliyetlerinin yüksek olması ve bu maliyetin tek seferde belediyenin bütçesinden karşılanmasının mümkün olmaması gibi sebeplerle yapamamış ve DSİ tarafından yapılmasını talep etmiştir. Bu talep üzerine DSİ tüm yapım işlemlerinde kendi bütçesini kullanarak Aydın genelinde bu projeleri birer birer hayata geçirmeye başlamıştır” diye konuştu.

“SİZ YAPIN DİYE DSİ’YE NİÇİN TALEPTE BULUNDULAR?”

Aydın’ın birçok ilçesinde birçok baraj, içme suyu hattı, terfi merkezleri ve depoları ile arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapıldığına da dikkat çeken Yavuz, “Madem, içme suyu getirme görevi kendisine ait olan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımların maliyetini karşılayacak parası ve teknik kabiliyeti var. O halde bu yatırımları siz yapın diyerek DSİ’ye niçin talepte bulundular? İkizdere Barajı'na değinerek, biz bu kadar ödeme yaptık demişler. 568 milyon lira harcanarak yapımı DSİ tarafından tamamlanan İkizdere Barajı, içme suyu isale hattı, terfi merkezleri ve depoları, arıtma tesisi ve Tabakhane regülatörü için Aydın Büyükşehir Belediyesi DSİ’ye 36,5 milyon lira (2019 fiyatlarıyla yaklaşık 75 milyon lira) geri ödeme yapmıştır. Aydın halkına sattığı ülkenin en pahalı suyundan elde ettiği paralar ile bu ödemeyi yapmıştır. Bugünkü fiyatlarla 568 milyon lira olan bu borcu 30 yıllık sürede DSİ’ye ödeyecektir” şeklinde konuştu.

“DEVLETİN YATIRIMINI ÇALMAK İSTİYORLAR”

Sarıçay Projesi'nin yapım ihalesini bu yıl içerisinde yapılacağını tekrarlayan Yavuz, “Yapılacak olan barajın maliyeti yaklaşık 350 milyon lira olup Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı ve Söke yerleşimlerine içme suyu sağlayacak olan isale hatları, depolar, terfi merkezi ve arıtma tesisleri ile birlikte projenin toplam maliyeti 516 milyon liradır. Bu rakamın 680 milyon liraya ulaşması beklenmektedir. Yapılacak projenin tüm maliyeti yine DSİ tarafından karşılanacaktır. Burada Aydın Büyükşehir Başkanı, bu bütçelere sahip olmadıklarından dolayı devletin yapması için DSİ’ye başvurmalarına rağmen, her zaman olduğu gibi yine algı yönetip, resmen devletin yatırımını, algı yaparak çalmak istemektedir” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİRİN DEĞİL, DSİ’NİN BÜTÇESİYLE YAPILIYOR”

DSİ tarafından yapılan içme suyu yatırımlarının toplam maliyetinin 2019 yılı fiyatlarıyla yaklaşık olarak 1,85 milyar lira olduğunu ve bu maliyetin tamamının yine DSİ tarafından karşılanacağını hatırlatan Yavuz, “Aydın Büyükşehir Belediyesi bu güne kadar bu maliyetin sadece 75 milyon liralık kısmını karşılamıştır. Tüm bu yatırımların bedelinin DSİ tarafından karşılanmasından sonra yatırım bedeli Büyükşehir Belediyesince vatandaşlardan toplanacak su paraları ile 30 yıl içerisinde faizsiz olarak geri ödenecektir. Yani bu yatırımın geriye dönmesi kural gereği faizsiz şekilde mümkündür. Bunun tamamını ödemesi gerekir ki, Büyükşehir Belediyesi yapmış olsun. Madem bu barajı Büyükşehir Belediyesi yapıyor, sondajı, ihaleyi neden DSİ yapıyor? Bir kez daha ifade etmekte fayda görüyorum. Bu yatırımlar Aydın Büyükşehir Belediyesinin bütçesi ile değil DSİ bütçesinden yapılmaktadır” dedi.

“5 YILDIR İHALESİNİ NEDEN YAPMADINIZ?”

Sarıçay Barajı gibi büyük bir projenin ASKİ tarafından yapılmasının kolay olmadığını belirten Yavuz, “ASKİ 650 milyondan fazla maliyet ile Sarıçay Barajının ihalesini bu yıl içerisinde yapacağız diyor. Büyükşehir Belediye Başkanı hanımefendi bu projeyi ben yapacağım diyerek, 2014 seçim beyannamesinde yer verdi. Ama aradan geçen 5 yıl boyunca bir çivi dahi çakılmadı. Bu 5 yıl içerisinde neden bu ihaleyi yapmadınız? Yapamazsınız, o kadar kolay değil. Siz bırakın baraj yapımı hayallerini. Bırakın barajı biz yapacağız diyerek algı yaratma çabasını. Belediyeler öncelikle üstlerine düşeni yapsınlar, devlet zaten gereğini yapar” diye konuştu.