Oturum başkanlığını Prof. Dr. Alp Timur’un yaptığı sempozyuma, ATRO Başkan Yardımcısı duayen rehber Celal Küçük, KODER Başkan Yardımcısı Rıza Esen, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karabulut ve TÜRSAB BTK Başkanı Eda Yurtcan konuşmacı olarak katıldı. Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ataman, ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Öğretim Görevlisi Aziz Bostan, KUTO Genel Sekreteri Burhan Sezer, turizm paydaşları ve öğrenciler sempozyumda dinleyici olarak yer aldı.

"ADÜ TURİZMİN OLMAZSA OLMAZLARINDANDIR" 

Sempozyumun açılışında konuşan ADÜ Rektörü Osman Selçuk Aldemir, ADÜ’nün sektörle barışık olması gerektiğini söyledi. Bunu yaptıkları ve yapacakları ile ortaya koymak zorunda olduğunu belirten Aldemir, “Bir yerde huzur varsa bereket de vardır. Üniversitemizde de huzur olursa misyonu, vizyonu artar. 100 günlük program dahilinde, Aydın turizminin paydaşları ile öncelikle Aydın incirinin sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili bir çalışma başlattık. Turizm de bizim olmazsa olmazımızdır, bu konuda da öncülük ve önderlik yapmak istiyoruz" diyerek çalıştayı düzenleyen Turizm Fakültesine ve katılımcılara teşekkür etti.

"KUŞADASI BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP"

Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel de konuşmasında turizmin önemine değinerek güçlü, avantajlı taraflarımızı yeterince ifade ederek dünyaya sunabileceğimizi söyledi. Yücel, “Bu tür panellerle turizmde güçlü, avantajlı taraflarımızı, değerlendirirken, eksik noktalarımızı da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu nedenle Kaymakamlık dahil tüm birimler birlikte hareket ederek, geleceğe akıl gözü ile bakmak zorundayız. Kuşadası korkunç bir potansiyele sahip, bu potansiyeli kinetik enerjiye çevirmek gerekir. Yatırımcıların bu desteği ile hep birlikte gayret göstererek Kuşadası, Aydın ve ülke turizmini daha iyi yerlere getirmek zorundayız" diye konuştu. Yücel, emeği geçenlere teşekkür etti.

"2000 ANTİK KENTİMİZİ İYİ TANITMAK ZORUNDAYIZ"

Konuşmacılardan ATRO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rehber Celal Küçük, rehberlerin gelen turistlerle birebir temas içerisinde olduğunu, otelci ve acentelerin turistleri doğru dürüst göremediğini söyledi. Küçük, "Rehberlik turizm için önemli bir sektör, rehber ne derse, ne anlatırsa ona inanılır" ifadeleriyle turist rehberliğinin sıkıntılarından bahsetti. Yaklaşık 2000 antik kentin olduğunu vurgulayarak bunların tanıtımını en iyi rehberlerin yapabileceğini aktardı.

"TURİZM 12 AYA YAYILMAK ZORUNDA"

KODER Başkan Yardımcısı Rıza Esen, derneklerinin 20 bin kişiye istihdam sağladığını, 107 yatırımcısının olduğunu, zaman zaman sıkıntı çektiklerini ifade etti. 2015 yılında başlayan sıkıntıların 2019 yılında giderileceğini kaydeden Esen, kendilerinin bu konuda umutlu olduklarını, yatırımlara devam edileceğini belirtti. 2023 yılında 70 milyon turist öngörüsüne inandığını söyledi. Nitelikli turistin ülkeye gelmeye başladığını anlattı. Turizmin 12 aya yayılması gerektiğini, zengin Anadolu kültürünün dış pazarlara anlatılması için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini, Kongre Merkezinin işler hale getirilmesini beklediklerini söyledi. Dünya pazarlarının ülkemiz üzerindeki dağılımlarını anlattı. Sektörün içinden gelen bir bakan ile yatırım programlarının daha iyi bir seyir alacağını belirtti.
  TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karabulut da, acenteci olarak sektörünün içinden gelen biri olarak, artışlara göreceli olarak bakmak gerektiğini, rakamsal olarak değil, nitelikli turist açısından baktıklarını söyledi. Kur yükselmelerinin, döviz yükselmelerinin dikkate alınmadığını, rakamsal olarak bakıldığını anlattı.  Geçmişten günümüze turizmin içinde bulunduğu durumdan bahsetti. Devletin teşviklerinin devam etmesi gerektiğini, havayolu şirketlerinin uçak sayılarının artırması gerektiğini anlatarak çok yönlü saptamalarda bulundu.

TURİZMDE ÇEŞİTLENDİRİLMENİN ARTTIRILMASI ŞART 

TÜRSAB BTK Başkanı Eda Yurtcan, panelin bölge için önemine değindi. Kuşadası’nın önemli bir turizm bölgesi olduğunu, hep birlikte turizmde ürün yelpazesinin çeşitlendirilerek artırılmasını istedi. Çeşitlendirilmenin artması ile birlikte iç turizminde artış sağlanacağını söyleyen Yurtcan, “Geçmişte yaşanan sıkıntıları el birliği ile vererek atlatmaya çalıştık. Devletten gerekli desteği gördük ancak döviz kurlarının artması ile birçok acente zarara uğradı. Ancak çok şükür ki atlatıldı" ifadelerini kullandı. Yurtcan, iç ve dış turizmin artmasında sosyal medyanın önemine değindi, gerekli şekilde kullanıldığı takdirde geri dönüşlerin olduğunu belirtti.