Büyük Menderes Nehri’ndeki balık ölümlerinin ardından Aydın Valiliği tarafından konunun araştırılması için komisyon oluşturulmuştu. Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat başkanlığında oluşturulan komisyonda, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri yer aldı. Komisyonda yer alan kurum yetkilileri tarafından balık ölümlerinin sebebinin belirlenmesi amacıyla çeşitli analizler yapıldı. Analizlere ait raporların yanı sıra yerinde yapılan ölçüm ve gözlemlerin sonucunu, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 
  Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al katıldı.

SICAKLIK NEDENİYLE SU OKSİJENSİZ KALMIŞ 

Vali Köşger, balık ölümlerinin Büyük Menderes Nehri’nde yaşanmadığını, drenaj amacıyla kullanılan Söke Sulaması Ana Tahliye Kanalı’nda gerçekleştiğini belirtti. Tahliye kanalındaki balık ölümlerinin tek bir nedene bağlı olmadığını ve birkaç nedenin etkisiyle ortaya çıktığını ifade eden Köşger, “Alınan numunelerin incelenmesi neticesinde otolojik ve pudrefaktif (kokuşma) değişiklikler olduğu görüldü. Bu dönemde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği, beklenen yağışların da az olması sebebiyle ölümlerin meydana geldiği drenaj kanalında suyun oldukça sığ, akışın yavaş olması su sıcaklığının da normalin çok üzerine çıkmasına neden oldu. Bu durum suyun oksijen miktarını ani şekilde ölümcül seviyeye düşürmüştür. Etkilenen balıklar çoğunlukla yetişkin balıklar olup yavru balıkların etkilenmedikleri görülmüştür” dedi.

TEDBİR ALINDI 

Vali Köşger, balık numunelerinden 120 çeşit toksin yönünden yapılan toksikolojik analizlerinin tamamında zehirlenmeye neden olabilecek düzeyde toksit kalıntıya rastlanılmadığını, analizlerin ülkede bu konuda otorite kabul edilen akredite laboratuvarlarında yapıldığını vurguladı. Ana tahliye kanalında benzer olayların önüne geçmek istediklerini dile getiren Köşger, “Su kalitesi ve debisinin anlık olarak sürekli izlenmesi, bu amaçla ‘elektronik su kalitesi izleme istasyonu’ kurulması, istasyondaki değerlerin takip edilerek, su kalitesi ve debisindeki değişime bağlı olarak su yönetimi ile ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik işlemler başlatıldı” diye konuştu.

Haber Videosu