Konferansın açılışına Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Endüstriyel Atıkların Yönetimi Şube Müdürü Sabriye Ayhan, TÜKÇEV Ege Bölgesi Sektörel İlişkiler Sorumlusu Zafer Oğuz ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği Üyesi İbrahim Engin, İspanya, Fransa ve Romanya’dan gelen konunun paydaşları katıldı.

HIZLI KENTLEŞME DOĞAL DENGEYİ BOZUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Endüstriyel Atıkların Yönetimi Şube Müdürü Sabriye Ayhan konuşmasında, endüstri ve teknoloji alanında meydana gelen değişiklikler hem yaşam standartlarımızı yükselttiğini, diğer yandan artan nüfus, hızlı kentleşme beraberinde doğal dengenin bozulmasına ve tahrip edilmesine yol açtığını belirterek “Bununla ilgili olarak eski kalkınma modellerimizden vazgeçip yeşil ekonomi dediğimiz küresel bir vizyonu olan yeşil ekonominin oluşturduğu bir politikayı uygulamaya çalışmaktayız buradaki en büyük sorunumuz teknolojinin ekonomik alanda bize ve dünyaya getirmiş olduğu sorunlardır. Yenilenebilir enerji kaynakları ve teknolojinin yaygınlaşması en büyük temennilerimizdendir” dedi.  

‘DÜNYADA 783 MİLYON TON ATIK BULUNUYOR’


Konuşmasında daha çok istatistik bilgilerden bahseden Ayhan, “ülkemizde ve dünyamızda oluşan atık miktarları, yönetim şekilleri, kaynakları ve işleme metotları ile ilgili elimde olan bilgileri sizler ile paylaşacağım. Yıllık dünyada oluşan atık miktarı bertaraf yöntemleri; 783 milyon ton atık bulunuyor. Bunun 338 milyon tonu düzenli depolamaya gidiyor, 134 milyon tonu geri dönüşüme gidiyor, 122 milyonu enerji kazanımı yapmak için kullanılıyor, 169 milyon tonu kom post, 72 milyon tonu vahşi depolamaya gidiyor, 48 milyon tonu farklı yöntemler ile bertaraf ediliyor” dedi.
  Ayhan konuşmasının devamında, “ Atık yönetim teknolojisi projesi kapsamında diğer paydadaşların yapmış olduğu çalışmalar umarım çok iyi noktalara gelmiştir. Özellikle bizlerin de katılmış olduğu endüstriyel ambalaj yeniden kuruluma hazırlanmalı, tıbbi ve tehlikeli atık konularında da yapılmış olan mesleki standartların hem çalışan insanların güvenliği anlamında hem yeterliliği anlamında hem de istihdam anlamında çok güzel yol açacağına inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM ANLAYIŞI DOĞRULTUSUNDA ŞEKİLLENDİRİYORUZ’

Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu Kuşadası’nda düzenlenen bu konferansa paydaş olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Şerifoğlu, “Kuşadası’nda sahip olduğumuz değerleri tahrip ederek turizmden kısa vadeli kazanç elde etmek yerine; doğal tarihsel, kültürel ve sosyal değerlerin korunmasını ön planda tutarak turistik faaliyetlerin uzun vadede kalıcı olmasını hedefleyen ‘sürdürülebilir turizm ‘ anlayışı doğrultusunda şekillendiriyoruz. Çünkü doğanın, çevrenin, tarihsel ve kültürel değerlerin korunması amacı ile gösterilen çaba geleceğe yapılabilecek en önemli yatırımdır” dedi. 
  Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, katılımcıları Kuşadası’nda görmekten mutluluk duyduğunu belirterek çevre ve katı atık konusunda bilinçli bir toplum yetişmesinden bahsetti.  
  Yapılan konuşmaların ardından teknik konuların görüşülmesine geçildi. Paydaş ülkeler sunumlarını yaptılar, öğleden sonra Kuşadası Ambalaj atıkları toplama ve ayırma tesisi, Kuşadası düzenli depolama tesisi ziyaret edildi. Gelen misafirler için kültürel çevre gezisi düzenlendi.