İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Mavi Bahçe AVM içindeki serginin açılışına, Başak Koleji Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın, Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol, Başak Koleji Okul Müdürü Nail Ergün, İzmir İtalyan Konsolosu Valerio Giorgio, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ve çok sayıda misafir katıldı. 
  Leonardo Da Vinci’nin 500 yıllık notlarından yararlanarak tamamen el işçiliğiyle oluşturulmuş 28 icadı, İzmir’de sergilenmeye başlandı. İcat sergisinde vatandaşlar, Leonardo Da Vinci’nin mimarlık, mühendislik, anatomi gibi alanlardaki eserlerinin yanı sıra savaş makinaları, piston, torna makinası ve tarihin ilk su kayağı ve günümüzde kullandığımız birçok alette Leonardo Da Vinci’nin izlerine ve uygarlık tarihine dokunuşuna şahit oluyor. İzmir’e ilk defa gelen bu sergi, Leonardo Da Vinci’nin çalışmalarının en etkileyici olanlarını bir araya getiriyor. Leonardo Da Vinci’nin ustalıkla ortaya koyduğu çizimlerin ve etkileyici eserlerinin ahşaba hayat vererek yeniden inşa edildiği bu sergi, Da Vinci'nin akıl dünyasına dalmak isteyen ziyaretçilerle buluşuyor.

“CİDDİ BİR ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ”

Aydın Özel Başak Koleji Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın, “Da Vinci İcatları Sergisi, 6 Nisan itibariyle açıldı ve 10 Haziran’a kadar devam edecek. Bu süreçte biz aslında tarihin en önemli dahiyane kişiliklerden biri olan Da Vinci’yi daha yakından tanımak için bir sergi oluşturduk. Bu serginin esas amacı Da Vinci’yi ressamlık noktasındaki eserlerinin haricinde çok yönlü kişiliği, mühendisliği, mimari becerileri, anatomi konusundaki çalışmaları açısından çok değişik yönlerde tanıyabilmek. Da Vinci’yi şu an çok önemli yapan çok yönlülüğüdür. Sadece bir anatomist değil, sadece bir mimar değil, sadece bir mühendis değil hepsini kendi dönemi için yapmış. Haliçe bir köprü yapımıyla alakalı Osmanlı Devleti’ne bir mektup yazmış. 12 yıl boyunca çalıştığı projenin Fransız askerleri tarafından parçalanmasına kadar birçok detay var bu sergide. Ciddi bir ziyaretçi bekliyoruz. 30 binden fazla ziyaretçi sayısı bekliyoruz iki aylık süreçte” dedi.

“BU SERGİ 5 YILLIK BİR EMEĞİN ÜRÜNÜDÜR”

Açıklamalarına devam eden ve sergi hakkında bilgilerini aktaran Ayaydın, “2 aylık sergi için ciddi bir çalışma yaptık. Her bir eserle ayrı ayrı ayrıntılı çalıştık. Buradaki eserlerin hiç biri yurt dışından getirilip, ya da satın alınmış bir şey değil. Yüzde yüz Aydın, yüzde yüz yerli el yapımı çalışmalarıdır. Bu sergi 5 yıllık bir emeğin ürünüdür. Tüm temsili eserleri, Aydın Sanayisi’nde buradaki ekip arkadaşlarımızın da desteği ile yaptık. Yer kısıtımız olduğu için şu anda sergide 28 parça eser var. İtalya’ya ait sergiler daha önce birer haftalık İstanbul, Ankara, Gaziantep, Antalya gibi şehirlere gelmişti. Yerli malzemelerle yapılan bu sergi ilk defa İzmir’de yapılıyor. Biz Türkiye’de ilki gerçekleştiriyoruz. Başak Koleji olarak bunun için de ayrıca gururluyuz. Biz bunu yurt dışından getirseydik bu mümkün olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINDA DA SERGİLENECEK

Aydın Özel Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol, “Yeni dünyada disiplin arası ilişkiler var. Bunu da tarihte en iyi yapmış olan Da Vinci’dir. Müzik, Resim, Matematik ve Fizik’i birleştiriyor. Tabii biz de bunları çocuklarımıza öğretmek istedik. Dünyanın çeşitli yerlerinde Da Vinci müzeleri var. Neden olmasın diye başlayan bir hayalimizdi ve biz bunu gerçekleştirdik. İsteyince oluyor muymuş, oluyormuş. Her şey başarılabiliyor. Eminim ki İtalya’daki müzeden daha iyi bir müze haline getirdik. Sonuçta hep beraber başardık. Yorucu bir süreç geçti. Sadece yapım aşaması 3 sene sürdü. Fikir aşamasıyla birlikte 5 yıllık bir proje. Daha güzel şeyler de yapacağız. Talep geldiği takdirde yurt dışına tabii gidebilir sergimiz. Yaptığımız daha önce bir Matematik müzesi vardı. O Balkanlar’a ve Afrika’ya gitti. Sanırım Balkanlar’a ve Afrika’ya daha önce giden Da Vinci müzesi yok. Bizim gönül coğrafyamız çok büyük. Kardeş ülkelere de bu sergiyi götürebiliriz” sözlerini kaydetti. 
  İzmir Karşıyaka’daki Mavibahçe AVM’deki serginin giriş ücretleri, yetişkin 30 TL, öğrenci ise 25 TL. Okullar ve kalabalık gruplarla ilgili farklı sosyal çalışmalar da yapılıyor.