Büyük Menderes Nehri’nin yıllardır süren ıslah çalışmalarının yanı sıra DSİ 21. Bölge Müdürlüğü nehir yatak düzenlemesi projesini sürdürüyor. Sarayköy Ovası ile Buharkent’te bulunan Feslek Regülatörü arasında ana yatak düzenlemesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

YENİ TARIM ALANLARI OLUŞTURULUYOR

Devlet Su İşleri’nden yapılan açıklamada yapılan çalışmalarla taşkınların önlenmesinin yanı sıra nehirdeki su yatağı derinleştirilip verimsiz tarım arazileri tarıma elverişli hale getirileceği kaydedildi. Nehir kenarlarına yapılan taş tahkimat ile akan suyun şevlere oymasının önüne geçilmesi planlanırken eski nehir yatakları da doldurularak tarım arazisine dönüştürülüyor.
  DSİ 21. Bölge Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Buharkent ilçesi sınırında yer alan Feslek Regülatöründen başlayarak, Denizli Sarayköy ovasından geçen Büyük Menderes Nehri üzerinde, mendereslerin iptali şeklinde projelendirilen Ana Yatak Düzenlenmesi işi ile nehrin her iki tarafında projesinde gösterilen yol platformu oluşturularak stabilize kaplı yol imalatlarının yapılması, sanat yapıları ve köprü imalatının tamamlanması hedefleniyor. Bu proje kapsamında seddelerde yapılan taş tahkimat ile şevlerin oyulmalarının önlenmesi, eski Büyük Menderes yatağının kazılan malzeme ile doldurularak bu alanların tarıma kazandırılması sağlanacak. Yatağın genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile tarım arazilerinde yeraltı su seviyesi de düşürülerek verimsiz tarım arazilerinin tarım yapılabilir hale getirilmesi ve taşkınların önlenmesi mümkün olacak” ifadelerine yer verildi.
  Proje için alanda yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürerken bölgede 4 adet dragline, 2 adet hidrolik ekskavatör, 2 adet dozer, 2 adet arozöz, 1 adet yükleyici ve 9 adet kamyon çalışmalara destek veriyor.