Cehrigiller ailesinden olan hünnap meyvesinin, Eylül sonunda tezgahlarda sık rastlanan bir meyve olduğunu aktaran Öksüz, içerisinde pektin, müsilaj, tanen, şeker ve bol miktarda C vitamini bulunduğunu belirtti. 
  Denizli bölgesinde yetişen hünnap meyvesinin Eylül sonu itibariyle Nazilli’deki manav ve pazarlarda satışa sunulduğunu sözlerine ekleyen Öksüz, “2 cins hünnap var. Biri erekeme ki ufak olur. Diğeri de aşılı ve iridir. İkisinin de faydası aynı. Çok önemli bir meyve. Kurusu aktarlarda 10-12 liraya satılıyor. Tazesini de pazarcılar satıyor. Tazesi bu aylarda başlıyor ve bir iki ay devam ediyor. Sonra kurutulmuş halde satışı yapılıyor. 4-5 senedir satıyoruz. Vatandaş artık hünnabı tanıdı. Faydasını bilenler alıyor. Herkese tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMEYEN MEYVE

Reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılan meyvenin halk arasında 'şifalı meyve' olarak bilindiğini aktan Öksüz, hünnap kurusunun yılın hemen hemen her ayında aktarlarda mevcut olduğunu kaydetti. Öksüz, “Hünnap mücevher gibi değerli bir meyve. Kanı temizler, vücuda rahatlık verir, şeker hastalığına karşı direnç sağlar, yüksek tansiyona iyi gelir, nezle ve soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Bunun dışında idrar sökücüdür, kabızlığa iyi gelir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, balgam söktürür. Kolesterol düşürücü etkisi var, kalp damar hastalığına da iyi geliyor” ifadelerini kullandı.

HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI

Öte yandan vitamin deposu olarak bilinen hünnap meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Hünnap içerisinde A ve C vitaminlerinden bolca bulundurmaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengindir. Hünnabın içerisinde bolca antioksidan ve C vitamini barındırmasından dolayı kanser hastalıklarından koruyucu etkisi bulunmaktadır. Hünnap en düşük kalori miktarına sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Hünnap yiyerek hem uzun süre tok kalabilir hem de kilo verirken kaybedilen enerjiyi geri kazanmanızı sağlayabilirsiniz. Hünnap meyvesi sindirimi kolaylaştırarak kabızlık problemlerine iyi gelir. Kanser ve karaciğer hastalıklarından korur. Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor. Günde bir avuç tüketilen hünnap meyvesi özellikle kışın çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ve bağışıklık sisteminizi hızlı bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olur. İçerisinde bol miktarda fosfor barındırmasından dolayı hünnap meyvesinin kemik ve diş sağlığına iyi geldiği söylenmektedir.

NASIL TÜKETİLİR?

Hünnap meyvesi taze bir meyve olduğundan çiğ olarak çıtır çıtır tüketilebilir. Aynı zamanda diğer meyvelerden olduğu gibi hünnap meyvesinden reçel yapıp tüketebilirsiniz.