400 metre uzunluğu, 15 metre yüksekliği bulunan, 5 ayrı antik kente tüneller vasıtasıyla ulaşıldığı tahmin edilen Sırtlanini Mağarası'nın içerisinde yaklaşık 1 milyon yılda oluşan 15’e yakın birleşmiş durumda sarkıt ve dikit bulunuyor. Bunun yanında binlerce sarkıt ve dikitin yer aldığı mağarada ışıklandırma bulunmazken, gezginler yanlarında getirdikleri ışıklarla mağarayı gezebiliyor. Mahalle Muhtarı Yusuf Sevim, kışın sıcak yazın serin olan mağaranın turizme kazandırılmasını istediklerini dile getirirken ilk defa mağaraya gelen bir gezgin, “Sürünerek girdim ama değdi. Çok güzel harika. Ama ışıklanması lazım. Ben çok mağaraya girdim ama burası çok daha etkileyici. Yetkililer burayı turizme açmalı” dedi.

GEÇMİŞTE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Mağara hakkında bilgi veren Yusuf Sevim, “Sırtlanini Mağarası tarihçesi bilinmemekle birlikte 1980’li yıllarda MTA tarafından yapılan araştırma ve 1990’lı yıllarda Recep Yazıcıoğlu'nun buraya gelmesinden sonra Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın incelemeleri sonrası açığa çıkmış durumdadır. Mağaranın bir ucunun Görle Kanyonu'na bir ucunun Afrodisias’a çıktığı tahmin edilmektedir fakat yapılan bir araştırma yoktur. Mağara bir doğa harikası. Sarkıt ve dikitler, ağaç köklerinin kadın saçını andırır oluşumları, kireçli yapısıyla Pamukkale’yi aratmayacak güzelliktedir. Mağaramızın turizme kazandırılması, konaklama imkanın yaratılması, mahallemizin turizmden faydalanır hale getirilmesi temennimiz” dedi.

"ÜLKEMİZİN BİR DEĞERİ"

Sevim, “Şu haliyle yerli yabancı haftada 100-150 kişi geliyor. Mağaramızın  uzunluğu 400 metre, yüksekliğinin 15 metreye ulaştığı yerler vardır. Bir sarkıtla dikitin buluşmasının en az 1 milyon yıl aldığını biliyoruz. Sarkıt ve dikitlerin buluştuğu yerler var. Bu bölgede eski dönemlerde sırtlan olduğu için ve yakaladıkları küçükbaş hayvanları getirerek burada yedikleri için böyle bir isim almış. Yarasalar içeride boldur.  En büyük dileğimiz buranın turizme kazandırılması. Erol Ayyıldız zamanında bir çalışma yaptık. GEKA programına alınmıştı fakat daha sonra kaldı. Cumhurbaşkanımıza kadar bütün yetkililerimize sesleniyorum. Böyle bir doğa harikasını turizme kazandıralım. Bu ülkemiz için önemli” dedi.  

İSMİNİN HİKAYESİ

Mağaranın adının daha önce sırtlanların burada yaşaması sebebiyle verildiğini dile getiren Sevim, “Damlataş Mağarası gibi sarkıtlar, dikitler tam bir doğa harikası. Mağaranın ağzı sırtlanlar çıkmasın diye kapatılıyor. MTA’nın araştırmaları sırasında ancak bu kadar açılıyor. Bu mağaranın girişi dolgu. Bir iki günlük çalışma ile yürünerek girilecek şekilde açılabilir” dedi.

"TURİZME AÇILMALI"

Karacasu Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği kurucu üyesi ve gönüllü rehber Aydın Mutlu, “Sırtlanini Mağarası'na bu yıl yaptığımız 6. yürüyüşümüz. Rehberlerin sayısının yetersiz olması sebebiyle bu mağaraya çok fazla grup getiremiyoruz. Bugün Karacasu’ya 400 turist geldi. 175 tanesi burada. Biz bu mağaranın açılması için Türkiye’nin her yerinden uzman galericilerle irtibata geçtik. Gelsinler mağaramızı görsünler. 450 metre uzunluğu, dar bir geçit, yılda 3 bine yakın doğasever getiriyoruz.  Bunların bin 500’ü sadece mağara için geliyor. İmkanlarımız ölçüsünde Karacasu Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği olarak buraya gelen doğaseverlere yardımcı oluyoruz. Bu mağaranın Denizli’deki Keloğlan Mağarası gibi, Dodurga Mağarası gibi turizme açılması gerekiyor. Küçücük mağaralara binlerce turist gelirken burası yeterince tanınmıyor. Sürünerek giriliyor. Bir İncirliin Mağarasında bir tane birleşmiş sarkıt dikit varken, burada 14 birleşmiş durumda sarkıt ve dikit var. İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla’dan gruplar geliyor” dedi.  

“SÜRÜNDÜK AMA DEĞDİ”

Mağarayı gezen Esma Hatun, “Sürünerek girdim. Çok güzel. Kendimi komando gibi hissediyorum. Çok güzel. Keşke ışıklandırılsa” dedi. İsmet Keskin ise, “Sürünerek girdim ama değdi. Işıklanması lazım. Çok güzel harika. Ama ışıklanması lazım. Ben çok mağaraya girdim ama burası çok daha etkileyici. Yetkililer burayı turizme açmalı” ifadelerini kullandı. Nezahat Yıldız da, "Çok güzel, çok doğal bir ortam. Sürünme çok uzun değil. Buraya girildiğine değiyor” şeklinde konuştu.