Buharkent’in Kızıldere Mahallesi’nden Ayşe Kolukırık, 16 dönümlük bahçesinde ailesiyle birlikte yetiştirdiği taze incirlerle yarışmaya katıldı. İncir bahçeleri, olgunlaşma döneminde ve olgunlaştıktan sonra teftiş edildi. Buharkent İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası mühendislerince yapılan değerlendirmede, 84.87 puanla Ayşe Kolukırık birinci oldu. Kendisine birincilik hediyesi olarak tam altın, plaket ve başarı belgesi verildi. Budama ve yağmurun oluşturduğu hasardan dolayı puan kaybettiğini belirten Kolukırık, seneye daha yüksek puan almak için kendisine hedef belirledi.

İNCİRİN İÇİNDE DOĞDU

İncirin içinde doğduğunu ve kendini bildi bileli her yaz incir işiyle uğraştığını ifade eden Kolukırık, “Buharkent’te incir yetiştirmeyen aile nadirdir. İklimin bu kadar elverişli olduğu bir yerde en karlı iş incircilik olduğu için, ben de ailemle incir işinde çalışıyorum. Çocukken taşıma işiyle başladım. Toplamayla devam ettim. Yetişkin olunca da günde 250 kilo hasat elde etmeye başladım. Annem, babam, abim, amcam, yengem, kuzenlerim olarak hepimiz bir ekibiz. Kazancımızı da birlikte harcıyoruz. Yaklaşık bin tane ağacımız var. Ekip olarak yeterli gelmediğimiz için Kuyucak Çobanisa’dan en az 5 işçi getiriyoruz. Çapalama, budama, ilaçlama, sulama, ilekleme zamanında işçiler çalışmaz buralarda. 2-3 günde bir incir toplamaya giderken destek sağlarlar” diye konuştu.

HEM YETİŞTİRİYOR HEM SATIYOR

Gözleme ve kahvaltı servisi veren, kurulmuş zeytin, turşu, salça, domates suyu, patlıcan kurusu, çeşitli meyveler ve incir satışının yapıldığı tezgahların bulunduğu "Dede’nin Yeri" isimli mekanın da işletmeciliğini yapan Kolukırık ailesi, Denizli-Aydın karayolunda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası konumunda yer alıyor. 
  Bu yıl Muğla Üniversitesi’ni kazanan Ayşe Kolukırık, okul dönemi başlayana kadar incir toplamada ve tezgah satışında çalışıp okul harçlığını çıkaracağını dile getirdi. Genç çiftçi, “Üç günde bir 1.5 ton incir topluyoruz. Bir ton yüz kilo kadarını hale satıp kalan 300-400 kiloyu da Dede’nin Yeri sergisinde satıyoruz. Mekanımız için en güzel incirleri özenle seçiyoruz. 7 yıldır buranın işletmecisiyiz. Taze sezonu bittiğinde incirleri burada serip kurutup ambalajlıyoruz. İncirleri kalite ve boya göre sıralayan bir makinemiz var. O yüzden seçmekle uğraşmıyoruz. Bu yıl bir de bılkık incir dediğimiz taze ve kuru arasında kalmış incir çeşidi için 90 tonluk soğuk hava deposu edindik. Kuru incir gibi kilodan fire vermediği için daha karlı olduğundan ve kışın taze inciri özleyenlere bu fırsatı sunmak istediğimizden soğuk havada depolamaya karar verdik. Ayrıca incir reçeli de imal ediyoruz. Tam olgunlaşmamış inciri dörde bölerek sekiz saat kaynatıp kıvam kazandırıyoruz. Fındık, fıstık ve cevizlisi de olmak üzere sade haliyle de kavanozlayıp satışa sunuyoruz. Buharkent’te toplu incir alımlarında, şehirlerarası yolculukların duraklama noktasında akla ilk gelen isim halini aldık. Bunu ailecek başardık. Yarışmaya benim adımla katıldık ama bu emek tüm Kolukırık ailesinindir. Bana öğrettikleri tüm çiftçilik bilgileri için onlara minnettarım” dedi.