167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkındaki Kanun’a eklenen, ‘Kuyu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilecek yeraltı suyu miktarının tespitini sağlamak amacıyla 6111 sayılı torba yasa gereği çıkan kanun', daha önce iki kez ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan son kararda, "Yeraltı Suları Hakkında Kanun'un geçici üçüncü maddesinin birinci fıkrasının A ve B bentlerinde yer alan yeraltı suyu temini amacıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri için kullanma belgesi almış olanların su ölçüm sistemi kurmaları için öngörülen süre Nisan 2018 tarihine kadar uzatılmıştır" ifadeleri kullanılmasına rağmen, Nazilli Yeni Sanayi Sitesi'ndeki artezyen kullanan iş yerlerine 7 gün süreli ihtarname gönderildi.

ESNAFA İHTAR

ASKİ tarafından esnafa tebliğ edilen yazıda, Tarifeler Yönetmeliği'nin 14. maddesinin alt fıkrasına istinaden resen atıksu aboneliği tesisi ile ASKİ tarifeler yönetmeliği 'kaçak su' başlıklı 33. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu'nun 163/3 maddesinde belirtilen ‘karşılıksız kullanma' suçundan işlem yapılacağı ihtar edildi.

ŞAŞKINLIĞA NEDEN OLDU

Dönemin DSİ 7. Bölge Müdürü Mevlit Pehlivan’ın Samsun’da yaptığı açıklamada, "Amacımız sayaçları takarak yeraltı suyunun seviyesini tespit etmektir. Sayaç takıldıktan sonra hiçbir firmamızdan ücret talep etmeyeceğiz" şeklindeki açıklamasına rağmen ASKİ’nin bu uygulaması şaşkınlığa neden oldu.  

ASKİ NE DİYOR?

Yeraltı sularıyla ilgili kanun maddesinde sayaçların takılmasının sadece kontrol amaçlı olduğu ve herhangi bir ücret alınmayacağı belirtiliyor. ASKİ yetkilileri ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Artezyen kullananlar, sayaçlarını bizden almak zorunda. Bizim kontrolümüzde takılacak sayaçlarla o iş yerinin tükettiği sudan ücret talep etmeyeceğiz. Bizim alacağımız ücret sadece ‘uzaklaştırma bedeli’ adı altında atık sudan olacaktır” ifadelerini kullanıyor.

“PARA ÖDEYECEĞİME TULUMBAYI SÖKER ATARIM”

ASKİ’nin bu uygulaması karşısında tepkisini dile getiren sanayi esnaflarından Hapip Solak, artezyeni taktırırken 5-6 bin lira masraf yaptığını, ticari amaçla değil, temizlik amacıyla artezyeni kullandığını belirterek, "Saat taktıracaklar. Hem saat parası, hem abonelik ücreti bize bin 500 liraya mal olacak. Ben bunu çaktırmak için cebimden 5-6 bin lira vereyim, adam gelsin benden çayın taşıyla çayın kuşunu vursun. İstemiyorum, söker atarım” şeklinde tepki gösterdi.