Türkiye’nin bal üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da Bal ve Arı Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, hayıt balını markalaştırmak için çalışma başlattı. Markalaşma doğrultusunda Karpuzlu, Çine, Koçarlı, Söke ve Nazilli’deki arıcılardan hayıt balı numunesi toplayan kooperatif, bal numunelerini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’ne gönderdi. Yapılacak olan çalışmalarla hayıt balının karakteristik özelliklerini ortaya çıkaracak olan kooperatif, böylelikle kentte yıllık 6 tonluk üretimi yapılan hayıt balını marka haline getirmeyi hedefliyor.

KOOPERATİF SATIŞA SUNACAK


Aydın’a özgü hayıt balının benzersiz bir lezzete sahip olduğunu kaydeden Kooperatif Başkanı Ayhan Özdemir, “Hayıt balının kilosu 30 lira. Yapacağımız çalışmalarla karakteristik özelliklerini ortaya çıkaracağımız hayıt balının böylelikle tüketimi ve fiyatı artacak. Çünkü insanlar, artık bu balın özelliğini bilerek alıp tüketecek. Bu bal değerlenince arıcılarımız da daha fazla üretmeye başlayacak.  Arıcılarımızdan topladığımız hayıt balını kooperatif olarak biz toplayıp kavanozlarda vatandaşlarımıza satışa sunacağız” dedi. Hayıt balının Aydın arıcısı için çok önemli olduğunu belirten Özdemir, “Hayıt balını Türkiye’de ön plana çıkaracağız. Diğer illere özgü çeşitli ballar var. Bizde Aydın’ın hayıt balını, marka haline getireceğiz. Bu balla satış rekoru kıracağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.