Yurt dışı kurban hisse bedelleri, yardım kuruluşlarına göre değişiyor. Diyanet Vakfı kurbanını yurt dışına bağışlamak isteyenlerden 600 lira talep ederken, Kızılay'ın yurt dışı kurbanlık bedeli 500 lira. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nda (İHH) 620 lira olan yurt dışı kurban hisse bedeli, İnşirah Derneği'nde ise 300 lira olarak göze çarpıyor. Yurt  dışı bağışları kapsamında Suriye'den Filistin'e, Bangladeş'ten Arakan'a, Eritre'den Endonezya'ya kadar birçok ülkeye kurban bağışlarının ulaştırılması planlanıyor.  

300 İLE 600 ARASI DEĞİŞİYOR  

Aydın ve Denizli İnşirah Derneği Temsilcisi Bilal Aycan, Ses Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bu yıl vekaletle yurt dışında kurban kesen yardım derneklerine talebin bir hayli arttığını, bunun ise kurbanlık fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyledi. Özellikle aynı evden birkaç kurban kesmeyi düşünen vatandaşlar için maliyetin oldukça ağırlaştığına işaret eden Aycan, 300 ile 600 lira arasında değişen yurt dışı kurban hisse bedellerine ilgi gösterildiğini belirtti.

YURT DIŞINDA NEDEN UCUZ?

Vatandaşların bir taraftan dini vecibelerini yerine getirirken diğer yandan farklı ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmış olduğunu dile getiren Aycan, güvenilir, ekonomik ve kurbanlığın kesileceğinden emin olunan derneklerin tercih sebebi olduğuna dikkat çekti. "Türkiye'de kurbanlık fiyatları bu kadar pahalıyken, yurt dışında nasıl bu kadar ucuz?" sorusunun haklı olarak zihinleri meşgul ettiğini anlatan Aycan, şunları kaydetti: "Dernek olarak yurt dışı kurban hisse bedelini 300 lira olarak belirledik. 'Bu fiyata kurban olur mu? Nasıl güveneceğiz kurbanımızı kestiğinize?' gibi sorularla karşılaşıyoruz. Burada tereddüt duyulacak bir konu yok. Mesela biz 10 yıldır yurt içi ve yurt dışında yardım faaliyetlerinde bulunuyoruz. Geçen yıl Çeçen kamplarına gitmiştik. Bu yıl da kurbanlıkları Afrika'da kesip ihtiyaç sahibi insanlara dağıtacağız. Orada büyükbaş kurban fiyatları 400-500 Dolar arasında değişiyor. Bir büyükbaş hayvanı 7 hisse olarak düşünürsek, hisse başına en fazla 250 lira düşüyor. Topladığımız kurbanlarda sadece aracılık yapıyoruz. Derneğimiz gönüllü öğretmenlerin kurduğu, tamamen bağımsız bir yardım kuruluşu. Bu vesileyle 300 liralık kurban bedeli ile rahatlıkla bu hizmeti yürütebiliyoruz."

VİDEOYA KAYDEDİLİYOR

Aycan, kurban vekaleti verecek kişiden nakit veya banka kanalıyla ücreti temin ettiklerini, makbuz verdiklerini, vekaleti yüz yüze veya telefonla aldıklarını vurguladı. Yurt dışında kesilen kurbanlığın başında mutlaka vekaleti alan öğretmenin bulunduğunu belirten Aycan, "Kurban vekaletinin verilişinden, tekbir getirilip kurbanın kesim anına kadar olan süre videoya kaydediliyor. Türkiye’ye döndüğümüzde bu videoları tüm kurban sahiplerine iletiyoruz. Böylece kafalarda hiçbir soru işareti kalmıyor" ifadelerini kullandı.

"MİSYONERLERE KARŞI ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"  

Dernek görevlileri ile birlikte 30 Ağustos'ta, Afrika'nın yoksulların ağırlıkta olduğu ülkesi Çad'a uçakla gideceklerini ifade eden Aycan, biletleri önceden aldıklarını, maliyeti düşürdüklerini aktardı. Kurbanlıkları bizzat köylülerle pazarlık yaparak, seçerek tek tek aldıklarının altını çizen Aycan, tüm bunların maliyetlerin düşmesinde etkili olduğundan bahsetti. 
  Aycan, adak ve akika kurbanlarını arife günü, vacip kurbanlıkları ise bayramın ilk günü kestiklerini dile getirerek, şunları söyledi: "İhtiyaç sahiplerini önceden tespit ediyor ve kurban etlerini bizzat biz dağıtıyoruz. Hiçbir işimizde aracı kullanmıyoruz. Kurban kesimi yapıldığı anda görevli arkadaşımız hayırseverlerimizi tek tek arayarak kurbanlarının kesildiğini haber veriyor. Öncelikle yapılanın bir ibadet, maksadın da Allah rızası olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. İslam coğrafyasının farklı noktalarındaki insanlar için bir moral olma ve kardeşlik duygularımızı pekiştirme amacındayız. Kurban çalışmasıyla misyonerlerin çalışmalarına karşı bir çalışma içerisindeyiz. Gideceğimiz ülkelerde daha önceden tanıdığımız güvendiğimiz partner kuruluşlar ile bir ön çalışma yapıyoruz. Kurban fiyatları ve kurban ihtiyacı hakkında bilgi ediniyoruz. Uçak biletlerimizi alıp, misafir olacağımız aileleri belirliyoruz. Daha sonra kurban fiyatımızı açıklıyoruz."

ŞİMDİDEN 2 KATINA YAKLAŞTI

Aycan, bu sene geçen yıllara oranla bağış sayısının daha şimdiden 2 katına çıktığını, bayrama kadar bu oranın daha da yükselmesini beklediklerini ifade etti. Aycan, yurt dışı bağış hizmetiyle, "Kurban kesmek istiyorum ama kesemiyorum" diyen hiçbir Müslüman'ın kalmaması hedefinde olduklarını sözlerine ekledi.