Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde, Rohingya Müslümanlarına karşı düzenlenen soykırıma dikkat çekerek Arakan’da insanlığın öldüğünü, başta Müslüman alemi olmak üzere bütün dünyanın bundan sorumlu olduğunu ifade eden Yeni Fikir SAM Başkanı Mesut Mezkit, Tarihî anlamda Arakanlı Müslümanların anayurdu olan bölgede Budist yönetimlerce Müslüman nüfusa yönelik başta hayat hakkı olmak üzere, ifade ve inanç, mülkiyet, evlenme, seyahat ve birçok temel hak artan bir şiddetle sürekli ihlal edildiğini dikkat çekti. Rohingyalı Müslümanların, Rakhine etnik grubuna mensup Budist fanatikler ile güvenlik kuvvetlerin tecavüz ve katliamlarının kurbanı olduğunu kaydeden Mezkit, “Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre son zamanlarda yaşanan olaylarda binlerce Rohingyalı Müslüman’ın hayatını kaybetmiş ve 100 binlercesinin ise zorla göçe tabi tutulup sırf Müslüman oldukları için bu eziyetlerle karşı karşıya kalmışlardır. Zorla çalıştırma, mallara el koyma, tecavüz ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılma, artık Müslüman halk için her an vaka-ı âdiyeden olma durumuna gelmiştir.”

‘BÜTÜN DÜNYA SORUMLUDUR’


“Myanmar Rejimi tarafından yapılan katliam yeterli gelmemiş olacak ki, ordu mensuplarınca Arakan Eyaletin’de son 3 günde yaptıkları saldırılarda 2-3 bin civarında Müslüman kardeşimiz şehit edilmiştir. Bu bir soykırımdır. Bu soykırımın asıl sorumlusu Myanmar Rejimidir. Alçakça yapılan bu soykırımı şiddetle kınıyoruz. Yaşananlar bir ‘insanlık dramıdır. Başta Müslüman ülkeler olmak üzere dünyanın bu trajediye biran önce gereken tepkiyi göstermesini bekliyoruz. Bundan bütün dünya sorumludur” dedi.
  Müslüman Türkler, tarihte olduğu gibi bugün de dünyanın neresinde olursa olsun tüm zalimlere karşı inananların tarafında ve yanında yer almaya azami hassasiyet gösterdiğini hatırlatan Mesut Mezkit, “Dünyanın bir çok Müslüman ülkesi de aynı duyarlılık ve birlik duygusuyla hareket etmeli ve bu zulmü durduracak hamleler yapmalıdır. BM, İTÖ, Arap Birliği, AB gibi uluslararası olma iddiasındaki güçler bir an evvel bu soykırıma ‘dur’ demeliler. Tekraren ifade ediyoruz ki, dünya Müslümanları gerek ferdî gerekse de toplum olarak bu hadisenin son bulması için çaba sarf etmeli ve samimiyetini ortaya koymalıdır” şeklinde konuştu.