Zamlardan yalnızca defter kitap değil tüm kırtasiye ürünlerini etkilediği belirtildi. Doların yükselişi her alanda zamların yolunu açarken en çok etkilenen sektörlerden biri de kırtasiye sektörü oldu. Okulların açılmasına iki hafta kala defter kitap fiyatlarına gelen zamlar velilerin cebini yakacak gibi görünüyor. Ada Kitap’ta geçen yıl 25 liraya satılan bir soru bankasının fiyatı bu yıl yaklaşık 40 lira civarında. Memurluk sınavlarına hazırlanan adayların olmazsa olması TYT ve AYT kitaplarının fiyatları ise 30 liradan başlıyor. Ada Kitap’ta defterler 8 lira ile 13 lira arasında değişiyor.

“SORU BANKASI ALAMIYORUZ”

Ekip Kitap Kırtasiye’nin sahibi Soner Dilmen, yeni aldıkları defterlerde yüzde yüze yakın artış olduğunu belirtirken, “Zamlar gelmeden önce 13 liraya sattığımız fotokopi kağıdını şimdi 18 liraya alıyorum. Geçen sene 4 liraya sattığım plastik kapaklı defterin fiyatı 7 liraya çıktı. Karton kapaklı defterler 5 liradan 8 liraya yükseldi. Soru bankası ve ders kitaplarının fiyatları da epeyce yükseldiği için biz yeni kitap almadık. Geçen yıldan kalan soru bankalarını satıyoruz” dedi.

TÜM KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ZAMLANDI

Başarı Kırtasiye’nin sahibi Mustafa Gököz ise tüm kırtasiye ürünlerinin dışarıdan alındığını hatırlatarak, doların yükselişinden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti. Defter fiyatlarına yüzde 30 civarında zam geldiğini aktaran Gököz “Karton kapak 40 yaprak defteri 5 liradan, 60 yaprak defteri 6 liradan, 96 yaprak defter 8 buçuk, 120 yaprak defteri ise 10 liraya satmaya başladık. Yalnızca defterde değil kalem, silgi, A 4 kağıdı gibi her türlü kırtasiye ürünü zamlardan etkilendi” ifadelerini kullandı.