Atça'da Şubat ayında ekilen tohumlar, havaların sıcak olması nedeniyle 1 hafta erken hasat edildi. Haziran sonuna kadar devam edecek hasat kapsamında 2 milyon tonun üzerinde karpuz alınması bekleniyor.

YERLİ TOHUM ÇAĞRISI

Atça'da karpuz üretimi yapan ve hal komisyoncusu olan Ercan Sarıkaya, çiftçilerin yerli tohum kullanması yönünde çağrı yaptı. "Karpuzlarımızı Şubat ayında ekim yaparak, Mayıs ayının sonu, Haziran ayının başında hasada hazırlıyoruz" diyen Sarıkaya, "Kendi üretimimiz 3 bin dekarın üzerinde. Diğer üretici arkadaşlarla yaklaşık Atça'da 2 milyon ton hasat bekliyoruz. Karpuzlarımız güneşin altında pişkin hale getirilip satış için hazır oluyor. Ne kadar güneş gösterebilirsek o kadar tatlı, olgun oluyor. Bizim esas yerli karpuzumuz budur. Rekoltemiz geçen yıldan fazla ve daha kaliteli ürün yetiştirdik. Çiftçimiz artık daha bilinçli. Bu sene toptan 1 liradan fiyat açtık. İlerleyen zamanlarda 50-60 kuruşa kadar ineceğini düşünüyoruz. Bu zamana kadar Rusya da karpuz alıyordu, şimdi onlar da almaz oldu. Yerli tohumlarımızı ön plana çıkararak çiftçimizin bundan sonra İsrail değil, Amerikan değil, yerli tohumlardan ürettiğimiz ürünlerimizi yetiştirmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

"OLGUNLAŞMADAN KESMİYORUZ"

Sarıkaya, karpuz için önemli olan bir diğer hususun, zamanında kesilmesi olduğunu aktardı. Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sene yıl erken başladı, havalar sıcak olduğu için erken hasada girdik. Karpuzlarımızın göbekleri yumuşaktır, tatlıdır. Olgunlaşmadan kesmiyoruz. Olgunlaşmadan kesilen karpuzların tadı olmadığı için halkımız kabak olarak biliyor. Ama öyle bir şey yok. Karpuzlarımız zamanında kesilip halkımıza satışa sunuluyor. Karpuzlarımız ince kabuk olarak satışa başlamıştır. 3-4 bin dekar üzerinde karpuz bekliyorum"