Yerli tohumlardan yerli karpuz

Türkiyenin en önemli karpuz ve çilek üretim merkezleri arasında yer alan Sultanhisarın Atça Mahallesinde, yerli karpuz hasadı yapılmaya başlandı.

Timuçin Kılıç
Timuçin Kılıç Tüm Haberleri
Yerli tohumlardan yerli karpuz
Yerli tohumlardan yerli karpuz
+9
Haber albümü için resme tıklayın

Atça'da Şubat ayında ekilen tohumlar, havaların sıcak olması nedeniyle 1 hafta erken hasat edildi. Haziran sonuna kadar devam edecek hasat kapsamında 2 milyon tonun üzerinde karpuz alınması bekleniyor.

YERLİ TOHUM ÇAĞRISI

Atça'da karpuz üretimi yapan ve hal komisyoncusu olan Ercan Sarıkaya, çiftçilerin yerli tohum kullanması yönünde çağrı yaptı. "Karpuzlarımızı Şubat ayında ekim yaparak, Mayıs ayının sonu, Haziran ayının başında hasada hazırlıyoruz" diyen Sarıkaya, "Kendi üretimimiz 3 bin dekarın üzerinde. Diğer üretici arkadaşlarla yaklaşık Atça'da 2 milyon ton hasat bekliyoruz. Karpuzlarımız güneşin altında pişkin hale getirilip satış için hazır oluyor. Ne kadar güneş gösterebilirsek o kadar tatlı, olgun oluyor. Bizim esas yerli karpuzumuz budur. Rekoltemiz geçen yıldan fazla ve daha kaliteli ürün yetiştirdik. Çiftçimiz artık daha bilinçli. Bu sene toptan 1 liradan fiyat açtık. İlerleyen zamanlarda 50-60 kuruşa kadar ineceğini düşünüyoruz. Bu zamana kadar Rusya da karpuz alıyordu, şimdi onlar da almaz oldu. Yerli tohumlarımızı ön plana çıkararak çiftçimizin bundan sonra İsrail değil, Amerikan değil, yerli tohumlardan ürettiğimiz ürünlerimizi yetiştirmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

"OLGUNLAŞMADAN KESMİYORUZ"

Sarıkaya, karpuz için önemli olan bir diğer hususun, zamanında kesilmesi olduğunu aktardı. Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sene yıl erken başladı, havalar sıcak olduğu için erken hasada girdik. Karpuzlarımızın göbekleri yumuşaktır, tatlıdır. Olgunlaşmadan kesmiyoruz. Olgunlaşmadan kesilen karpuzların tadı olmadığı için halkımız kabak olarak biliyor. Ama öyle bir şey yok. Karpuzlarımız zamanında kesilip halkımıza satışa sunuluyor. Karpuzlarımız ince kabuk olarak satışa başlamıştır. 3-4 bin dekar üzerinde karpuz bekliyorum"  

26 May 2018 - 13:54 - Gündem

Muhabir  Timuçin Kılıç



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Aydın Ses Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Ses Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Ses Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Ses Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sitemizi nasıl buldunuz?