HEM AYDINLATMA, HEM SERİNLETME SİSTEMİ

Bu yıl ilkokuldan mezun olan 10 yaşındaki Umut Dağ, fen bilimlerine duyduğu ilgiyle mucitlik peşine düştü. Küçük Dağ, okulda öğrendiği bilgilerle araştırmalarını harmanlayarak ışıklı vantilatör tasarladı. Pille çalışan düzenekte elektrik enerjisinden olabildiğince az faydalanarak hem aydınlatma, hem serinletme sistemi kurduğunu söyleyen küçük tasarımcı, yeteneğinin ve ilgisinin üzerine düşerek gelecekte gerçekleştirmek istediği icatlarından da bahsetti.

  "GÜNEŞ ENERJİLİ TELEVİZYON VE 
KLİMA İCAT EDECEĞİM"

  Küçük yaşlardan beri babasının alet çantasıyla oynadığını, elektronik eşyalara karşı özel bir ilgisinin olduğunu belirten Umut Dağ, "Boş zamanlarımda oyun hamurlarıyla kafamdaki eşya ve aletleri şekil olarak tasarlıyorum. Evde ne kadar elektronik eşya varsa vidalarını söküp içini kurcalıyorum. Düzeneği aklıma yazıp şekiller çiziyorum. Makinelerin nasıl çalıştığına dair araştırmalar yapıp videolar izliyorum. Bozuk cihazları tamir etmek için çabalıyorum. Televizyon izlemeyi çok seviyorum. Elektrik kesildiğinde üzülüyorum. Bir gün elektrik gerektirmeyen güneş veya pil gücüyle çalışan televizyon icat etmek istiyorum. Böylece her aksaklığa rağmen televizyondan mahrum kalmamış olacağız. Yazın sıcaktan da çok bunalıyoruz. Klimalarla ısınmaya çalışıyoruz. Dışarıdaki güneşten faydalanarak evde çalışan klimaların enerjisinden tasarruf edebiliriz. Bedava serinleme imkanı herkesin hayalindeki şeydir. Bir gün tüm insanlığın işini kolaylaştırdığım için herkesin teşekkür edeceği buluşlara imza atmak istiyorum" dedi.

HAYALİ ÜNLÜ BİR FUTBOLCU OLMAK

Dağ, icat hayallerini hobi olarak gerçekleştireceğini ifade ederken, ünlü bir futbolcu olmanın hedefini daha önde tuttuğunu söyledi. Bebekliğinden beri babasıyla top oynadığını dile getiren Dağ, "Futbolculuk merakım babamla mahalle maçlarımda başladı. 7 yaşına geldiğimde ailem beni futbol kursuna yazdırdı. 3 yıldır futbol üzerine eğitim alıyorum. Daha önceden bilmediğim nefes kontrolü, adale güçlendirme, farklı vuruş teknikleri ve şut üzerine eğitim aldım. Giderek kendimi geliştirdim. Yaşım yeterli gelmediği için lisansımı alamadım. Bu yıl Tekgül Yapı Buhartkentspor'dan lisansım çıkacak ve U13 maçlarında altyapı sporcusu olarak oynayacağım. İnşallah orada kendimi daha çok geliştiririm. Bir gün Fenerbahçe'de de oynamak en büyük hayalim" diye konuştu.