Kuşadası’nın Millipark'tan merkeze kadar uzanan 23 kilometre uzunluğundaki sahili, Türkiye'deki 22 caretta caretta kaplumbağası üreme alanının en önemlileri arasında yer alıyor. Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) konunun yakın takipçisi olmaya devam ediyor.

İKİ GÜNDE 34 YAVRU DENİZLE BULUŞTU


Caretta caretta kaplumbağaları için yumurtadan çıkma mevsiminin geldiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, 2012 yılından bu yana Kuşadası kumsallarına yuva yapan caretta carettaların, bu yıl da yuva yapıp yumurtalarını bıraktığını söyledi. Geçen ay Kuşadası sahillerindeki Kadı Kalesi önünde karaya çıkan ancak zeminin uygun olmaması nedeniyle yuva yapamadan denize dönen kaplumbağanın, yumurtalarını yakınlarda uygun bir alana bırakacağını tahmin ettiklerini aktaran Sürücü, "Yaklaşık 50 gün sonra Sevgi Plajı önünden bir ihbar geldi. İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği’nde okuyan Utku Menteşe, gece kıyıda balık tutarken kumlarda birçok caretta caretta yavrusunun ışıklara doğru gittiğini görmüş. Tekne barınak bekçisiyle birlikte yavruların denizle buluşmasını sağlayıp bize haber verdiler. Ancak yavruların nereden çıktıkları belli değildi. Yaptığımız iz kontrollerinde, bir gün öncesinin insan izleri de karıştığından yuva yeri tespit edilemedi. Dün akşam taze bir izi takip ettiğimizde, bir yavrunun deniz yerine arkada bulunan ışıklara gittiğini tespit ettik. Yavruyu denizle buluşturduk. Taze izi takip ederek yuvanın yerini bulduk. Yuvadan 3 yavru daha çıktı ve 2 günde 34 yavrunun denizle buluşması sağlandı" diye konuştu.

"SAHİLLERDEKİ VATANDAŞLAR DUYARLI OLMALI"    

Sürücü, yuva yerini çevirip koruma altına alarak bilgilendirme tabelaları diktiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Her yıl yaptığımız yöntemle yeni çıkacak yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile görüşülerek yuva yerinin olduğu bölgeye, kumulları temizleyen araçların girmemesi sağlandı. Deniz kıyısında sahil sitelerinde oturan vatandaşların dikkati ve duyarlılıkları çok önemli. Bu olayda da duyarlı bir gencin dikkati sayesinde kaplumbağa yavrularının kurtulması sağlanmıştır. Kuşadası caretta carettaların yuva alanları dışında olmasına rağmen, 2012 yılından bu yana kaplumbağalar yumurta bırakmaktadır. Tek yuva olmasına rağmen, yaz aylarında 600 bin kişinin yaşadığı Kuşadası kıyılarında önemli bir farkındalık ve duyarlılık oluşmaktadır" dedi. 
Sürücü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, deniz kaplumbağaları konusunda çalışan bilim insanları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğinin, caretta carettaların korunması ve tanıtılmasına önemli katkı yaptığına da dikkat çekti.