Nazilli’nin merkez mahallelerinden Turan Mahallesinin kadın muhtarı Serpil Akçasakız, kadınların en çok şikayet ettikleri sorunlardan biri olan eklem ağrıları ve kireçlenme konusunda kadınları bilgilendirmek üzere sağlık semineri organize etti. Aynı mahallede bulunan Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Evi’nde gerçekleştirilen seminerde, Nazilli Devlet Hastanesi doktorlarından  Ortopedi Uzmanı Murat Muştu kireçlenme konusunda mahalleli kadınları bilgilendirdi. Seminere aralarında MHP Nazilli İlçe Kadın Kolları Başkanı Birsen Karlıoğlu’nun da bulunduğu yaklaşık 50 kadın katıldı. 
  Kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte oldukça sık görülen kireçlenmenin eklemlerdeki sıvının azalması sonucu kemiklerin birbirine sürtünmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Dr.  Murat Muştu, kireçlenmenin  eklemlerde gece ağrılarına, yürüyememe sorunlarına sebep olduğunu ifade etti.  

KİLO KONTROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ 

Diz ağrıları ve kireçlenmeyi önlemek için ilk olarak kilo almamak gerektiğine dikkat çeken Murat Muştu, kireçlenme sorunu bulunan kişilere önemli tavsiyelerde bulunurken, “Bunun yanında dizimizi çok fazla yoran merdiven çıkmak, yokuş aşağı veya yukarı yürümek, dizimizi bükerek oturmak gibi durumlardan kaçınalım. Böyle durumlarda ağrılarınız başladığı zaman  vücutla inatlaşmayın. Ayaklarınızı uzatın. Çivi çiviyi söker mantığı çok yanlış. Ağrı başlayınca oturun, dizinize buz koyun ve geçmesini bekleyin” dedi.  

TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ ANLATTI 

Kireçlenmede tedavi yöntemlerinden de söz eden Dr. Murat Muştu, hastanın durumuna göre ilaç tedavisi veya besin takviyeleri uygulandığını belirterek bazen de dize iğneyle sıvı verildiğini ifade etti. Kireçlenmenin çok  hızlı ilerlediğini ve tıbben durdurma imkanının da bulunmadığını vurgulayan Muştu, “Bazı durumlarda dizdeki ölü hücreleri temizliyoruz ki buna da protez ameliyatı deniyor. Kök hücre tedavisinde ise karın  bölgesindeki yağlardan parça alınarak hücreleri ayrıştırıldıktan sonra dize veriliyor. Ancak bu oldukça pahalı bir yöntem” diye konuştu. Seminerin son bölümünde Dr. Murat Muştu, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.