Dünya Kupası nedeniyle geçen yıl Türkiye’den Rusya’ya yapılan 3,5 milyon dolarlık ihracat, bu yılın ilk 5 ayında bu rakamı dörde katlayarak 14 milyon dolara ulaştı.

TIR'LARA ÇİLEK YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde Rusya’ya ithal edilen çilekler, Dünya Kupası’nın da etkisiyle yoğun talep görüyor. Rusya’daki ihtiyacı karşılaşmaya çalışan Sultanhisarlı üreticilerin, bugüne kadar Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 50’sini karşıladığı öğrenildi. 
Normalde sezonun son günlerini yaşaması gereken çilek üreticisi, Rusya'ya gönderilmek üzere gelen TIR'lara çilek yetiştirmeye çalışıyor.

"ÜRETİCİ ÇOK SEVİNÇLİ"

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tahran, yaptığı açıklamada,"Rusya pazarının yeniden açılması piyasayı oldukça hareketlendirdi. Fiyatların dengeye oturmasını sağladı. Ürettiğimiz çilek Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini karşılamakta. Bu yıl şanslı bir dönemi yaşıyoruz. Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nın getirdiği talep artışı nedeniyle üretici çok sevinçli. Çilek ihracatında bir hareketlenme söz konusu. Normalde 15 Haziran’a kadar devam eden ihracat sezonu, Temmuz'un ilk haftasına kadar uzayacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.