ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSU JES’TEN 

Soru önergesinde Aydın ilinde özellikle JES’lerin olduğu alanlarda vatandaşlar tarafından hissedilen “çürük yumurta” kokusunun kaynağına dair sorulan soruya Bakan Dönmez’den itiraf gibi yanıt geldi. Bakan Dönmez, Aydın’da yapılması planlanan 9 JES’in daha olduğunu, bölgede yaşayan vatandaşların projelerle ilgili yapılan toplantılarla bilgilendirildiğini ve projeye ilişkin önerilerinin alındığını belirtti. Bakan Dönmez, “Hidrojen Sülfür çürük yumurta kokusu ile çok düşük konsantrasyonlarda algılanabilir ve yüksek entalpili (elektrik üretimine uygun) jeotermal alanlarının karakteristik bir göstergesidir” dedi.

“İNSAN HAYATINI HİÇE SAYIYORLAR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in soru önergesine verdiği cevap hakkında açıklamada bulunan CHP’li Bülbül, hükümetin JES’lerin verdiği hasarı normalleştirmenin derdine düşmüş durumda olduğunu savundu. Bülbül, “JES’lerin ekonomik faydasından önce, ortaya çıkan kimyasalların insan hayatı, hayvanlar, tarımsal ürünler ve ekosistem üzerindeki etkileri konuşulmalı. 2007 yılında çıkarılan yasanın ardından Aydın’da toprakların yüzde 85'i jeotermal santral kurulumuna açıldı. Şimdi Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da. JES’ler yüzünden havadaki kükürt oranı yükselmiş, tarımsal ürünlerde ağır metal artıkları tespit edilmiş, bölge halkında kanser vakaları artmıştır. Ancak ne yazık ki hükümet, JES’lerin verdiği hasarı normalleştirmenin derdine düşmüş durumda. Çürük yumurta kokusunu JES’in fıtratından sayanlar insan hayatını da hiçe saymaktadırlar” diye konuştu. 
  Ayrıca soru önergesinde yer alan, “JES’lerin ekosisteme ve insan sağlığına etkilerine dair periyodik olarak inceleme yapılıyor mu?” sorusuna Bakan Dönmez, “Çevrenin korunmasıyla ilgili tedbirlerin alınıp alınmadığı İl Özel İdaresi ya da Valilik tarafından denetlenmektedir” yanıtını vererek sorumluluğun bakanlıkta olmadığını da dile getirdi.