Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversiteleri için büyük önem taşıyan zeytinin gerçekleştirdikleri ikili protokoller çerçevesinde cezaevlerindeki mahkumlarca topladığını, ardından eğitim amaçlı olarak birçok üretim alanında değerlendirildiğini anlattı.

"ZEYTİNYAĞI KATKISIYLA HER ŞEY GÜZELLEŞİYOR"

Prof. Dr. Cavit Bircan, ADÜ'nün 1992 yılında kurulmuş bir üniversite olduğunu, kadim kültürlerin bulunduğu, 22 antik kente sahip Aydın'ın önemli değerleri arasında yer aldığını belirtti. Aydın'ın Tarihçi Herodot tarafından, 'Gökyüzünün altındaki en güzel yer yüzü' olarak tarif edildiğine dikkat çeken Rektör Bircan, kentin 2 önemli değerinin incir ve zeytin olduğunu vurguladı. Türkiye'de en fazla zeytin ağacına sahip üniversite olduklarını ifade eden Prof. Dr. Bircan, "Türkiye'de en çok zeytin ağacına sahip olan bir üniversiteyiz. Ben bir gıdacı olarak dikkatli ve düzgün üretilmiş bir zeytinyağının, insan sağlığına ne gibi katkılar sağlayacağını yakından biliyorum. Aslen Ankara'lıyım. Biz bu konuya çok uzaktık. Aydın'a geldiğimizde ise şunu gördük. Hemen hemen her şeyin zeytinyağının katkısıyla daha da güzelleştiğini fark ettik" dedi.

"ZEYTİNYAĞIMIZI ÇİNE MESLEK YÜKSEK OKULU'NDA ÜRETİYORUZ"

Rektörü Bircan, üniversiteleri bünyesinde zeytinyağı ürettiklerini dile getirdi. Üniversite bünyesindeki zeytin ağaçlarında ilaç ve katkı maddesi kullanmadıklarını kaydeden Prof. Dr. Bircan, şunları kaydetti: "Bu ağaçlarımızdaki zeytinleri topladıktan sonra Çine Meslek Yüksekokulu'muzda zeytinyağımızı üretiyoruz. Üretmiş olduğumuz zeyinyağımız, nitelikleri ve kalitesi anlamında tadım testlerine girdiğinde, çok ciddi bir tat ortaya çıkıyor. Biz Aydın Adnan Menderes Üniversite olarak sadece zeytinyağı değil, sofralık zeytin olmak üzere, yeşil zeytin, siyah zeytin, içi doldurulmuş zeytin çeşitleri üretiyoruz. Hatta zeytinyağından yapılmış sabunlarımız, zeytinyağı reçelimiz ve kremlerimiz var. Zeytinyağının ne kadar değerli olduğunu ve insan vücuduyla ne kadar karşılıklı tolere edilebilir şekilde kullanıldığını göstermek adına bilimsel çalışmalarımız da var. Yıllardır bu işin içerisinde olan hocalarımız her bir aşamasını değerlendiriyor. Ziraat Fakültemiz ise, zeytinin olgunlaşmasından sofralarımıza gelene kadar sistemi olan bir fakültedir."

TÜRKİYE ÇAPINDA TADIM TESTİ PROGRAMI 

Rektör Bircan, üniversitelerindeki Sürekli Araştırma Merkezi'nde Türkiye çapında sertifikalandırma ve belgelendirme programı açtıklarını aktardı. Prof. Dr. Bircan, "Buna zeytinyağı degustasyon testi ya da tadım testi diyebiliriz. Üniversitemiz olarak biz buna öncülük yaptık, paneller düzenliyoruz. Türkiye ve Aydın'ımızda üretilen zeytinyağlarını tadım anlamında değerlendiriyoruz. Türkiye'de ve Dünya'da zeytinin tadı son zamanlarda değişmeye başladı. Eskiden olgunlaşmış bir zeytinyağının tadı daha fazla sevilirken, son zamanlarda ise zeytin yeşil iken sıkımına başlanıldı. Bizler de Dünya'daki gelişmeler ile eş güdümlü olarak bu panelleri gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

FAKÜLTENİN ZEYTİNLERİNİ HÜKÜMLÜLER TOPLUYOR

Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversite olarak zeytin ve zeytinyağı ürünleri üretiminde yaptıkları işlerden birisinin zeytin toplama işi olduğuna işaret etti. "Zeytin toplama işi çok değerli bir iştir ve emek ister. Mevsimdeki işçilerin bulunması, zeytinlerin toplanarak fakültemize getirilmesi çok sıkıntılıdır" diyen Bircan, bunu aşmak adına cezaevleriyle ciddi protokol yaptıklarını ifade etti. Rektör Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cezaevindeki hükümlüler geliyor, belli bir miktar zeytin onlarda kalacak şekilde zeytin toplama işini gerçekleştiriyorlar. Sosyal katkısı olması anlamında bu tür protokolleri, bu tür işlerin yine zeytin temalı bir iş olması adına gerçekleştirmesine üniversitemiz öncülük yapıyor."