Efeler Belediyesi, Aydın’da ki intihar olaylarını masaya yatırmaya hazırlanıyor. Mart ve Nisan aylarında sıklık kazanan intihar vakalarının önüne geçmek ve toplumdaki yansımalarını araştırmak üzere Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın talimatıyla Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından İntihar Çalışma Grubu oluşturuldu. Beş kişilik bir ekipten oluşan çalışma grubunda, Sağlık İşleri Müdürü Dr. Eralp Atay, Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş, ADÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Erel ve Serbest Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Arayıcı yer aldı. Grup üyeleri Belediye Başkanı Atay, öncülüğünde bir toplantı düzenleyerek yapacak oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

AYDIN İLK SIRALARDA

Aydın’ın intihar oranı sıralamasında son yıllarda ilk sıralarda yer aldığını dikkat çeken Sağlık İşleri Müdürü Eralp Atay, “2014 öncesinde Aydın, Türkiye 4’üncüsüydü. 2014-2016 yılları arasında Aydın intiharda Türkiye birincisiyken 2017 yılında da Türkiye ikincisi konumundaydı. İntiharlar toplumsal olaylardır. Bunun için bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu çalışmasını tamamlayıp hazırladığı raporunu önce belediye başkanımıza ardından kamuoyuna sunacak. Bu çalışma grubunda yer almayı kabul eden bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

“EKONOMİK NEDENLER DAHA BÜYÜK ROL OYNUYOR”

İntiharlarda bilimsel araştırmalara göre ekonomik nedenlerin daha baskın çıktığına değinen ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Delibaş, “Biz 2014 yıllarında intiharlarla ilgili bir çalışma yapmıştık. O zaman da Aydın’da intiharlar yüksekti. İntihar sosyolojik, psikolojik, psikiyatrik, ekonomik, siyasal boyutları olan bir meseledir. Özellikle ekonomik meseleler intiharı daha fazla tetikleyen etkenlerdendir. Önümüzdeki üç aylık yaz döneminde Aydın’ın bütün ilçelerini kapsayacak şekilde bir saha çalışması yapacağız” diye konuştu.

“İNŞALLAH AYDIN’I DAHA ALT SIRALARA ÇEKERİZ”

Hekimler olarak amaçlarının insanı yaşatmak olduğunu vurgulayan Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü de, “Aydın’daki intiharların önüne geçmek ve intiharların sebeplerini araştıran bir çalışmaya oda olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. İnşallah intiharlar konusunda Aydın’ı daha alt sıralara çekeriz” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM YOLLARI GELİŞTİRECEĞİZ”

Aydın’ın intiharlar sıralamasında birinci olduğunu ilk duyduğunda şaşkınlıkla karşıladığını ifade eden Serbest Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Arayıcı, “Psikiyatrik rahatsızlıklar intiharlarda önemli bir faktör ama psikiyatrik rahatsızlıkları tetikleyen etkenlerin sosyal, politik ve ekonomik gibi birçok neden olduğunu biliyoruz. Biz de bu üç aylık süre zarfı içinde Aydın’ın diğer şehirlerden farkını tespit edip neler yapmamız gerektiğini ortaya çıkaracağız. Çözüm yolları geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

“KEŞKE BÖYLE BİR GRUP KURMA DURUMUNDA KALMASAYDIK”

“Keşke Aydın’da ve Efeler’de böyle bir çalışma grubu kurmak durumunda kalmasaydık” diyerek artan intihara olaylarından dolayı üzüntüsünü belirten Belediye Başkanı Fatih Atay, “Ne yazık ki ortada bir geçek var ve her geçen gün intihar eden sayısı artıyor. Bunu bilimsel olarak uzman arkadaşlarımız araştıracaklar. Ortaya bir sonuç çıkacak ve bu raporların önemi çok fazla. Önemli olan çıkacak olan o raporların uygulamaya konulmasında bütün resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. İnsanların intihar etmeden mutlu bir şekilde Efeler ilçesinde Aydın ilimizde yaşamaları için elimizde gelen herşeyi yapacağız. Bunu bir kamu görevlisi ve baba olarak söylüyorum. Herkesin ekonomik sorunları var. Çok zor durumda olan vatandaşlarımız var. Okulu bitirip iş bulamayan kardeşlerimiz var. Belediye olarak onlara istihdam sağlayacak konular üzerinde çaba sarf ediyoruz. İnşallah iyi bir rapor çıkar ve uygulanabilirliği artar” dedi.