Güzelçamlı Mahallesi kıyılarında, Jandarma Sosyal Tesisleri önünde kıyıya vuran kaplumbağa üzerinde yapılan incelemede, karapaksının parçalandığı görüldü.

DİKKATLİ OLMAYA DAVET ETTİ

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Muhtemelen bir tekne kazası yaşadığını düşünüyoruz. Yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte denizde tekne, jet ski gibi araç trafiği çoğalacaktır. Bu canlılar nefes almak için zaman zaman su yüzeyine çıkmak zorundadır. Kazaların çoğu da böyle durumlarda meydana gelmektedir. Denizlerin sadece insanlar için değil, aynı zamanda bu tür canlıların yaşam alanı olduğu unutulmamalıdır. Denizde bu tür araçları kullanan kişilerin dikkatli olmaları, bu canlıların çarpılmalarını önleyebilir. Diğeri, Kuşadası Yıldızevler Sitesi plajında gezen Fuat Vargün ve Hilal Esra Şen tarafından ihbar edildi. Uzun süre denizde kaldığı tahmin edilen carettanın denizdeki diğer canlılar tarafından uzuvlarının parçalandığı görüldü" dedi.

ADÜ VE DEKAMER’DE GEREKLİ İNCELEME YAPILACAK

Sürücü ayrıca, “Doku örnekleri alınarak DNA araştırmaları için Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji bölümüne, carettaların her ikisi mikroplastik araştırması yapılması için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e gönderilecek. 2012 yılından bu yana yuvalama alanı dışında olmasına rağmen hemen her yıl 1 ya da 2 carettanın Kuşadası kumsallarına yuva yaptığı görülmektedir. Bu yıl da caretta carettaların Kuşadası kıyılarına gelerek yuva yapıp yumurtalarını bırakacaklarını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 25 kilometrelik bir kıyı uzunluğu olan Kuşadası’ndaki ihbarlar çok önemlidir. Gece karaya çıkan kaplumbağa görüldüğünde, yanına yaklaşılmadan takip edilerek haber verilmelidir. Yuva yerinin tespiti, binlerce insanın geldiği kumsallarda yumurtaların zarar gelmesini önleyecektir" diyerek vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini aktardı.