Aydın Valiliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı törenle kutlandı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in makamında ziyaret edilmesinin ardından ilk tören Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na, Ticaret İl Müdürlüğü, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Aydın Ticaret Odası Başkanlığı ve Aydın Sanayi Odası Başkanlığının çelenk sunması ile başladı. Çelenk sunma töreninin ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi Bayan Mehteran Takımı eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Aydın Valiliği önünden başlayan kortej yürüyüşü Aydın Atatürk Kent Meydanı'nda sona erdi.

“AHİLİK VEFANIN ÖN PLANDA TUTULDUĞU BİR GELENEK”

Atatürk Kent Meydanı’nda yapılan tören ise renkli görüntülere sahne oldu. Kadın Mehteran Takımı'nın gösterisiyle başlayan törende halk oyunları ekibinin zeybek gösterisi büyük beğeni topladı. Ahilik Haftası’nın hayırlara vesile olmasını dileyen Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Bu yıl 31’incisini kutlayacağımız Ahi Evran Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ahilik kutlamaları 1987 yılından 2008 yılına kadar ahiliğin beşiği olan Kırşehir’de her yıl yapılırdı. 2008 yılından bugüne kadar da tüm Türkiye’de kutlanmaya başladı. İlimizde de 2008 yılından bu yana ahilik geleneklerine yakışır bir şekilde, ahiliği gelecek nesillerimize aktarabilmek ve ahiliği esnaf ve sanatkarlarımız dışında tüm vatandaşlarımıza anlatabilmek için törenler düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Kelime anlamıyla 'Kardeşim' olan ahilik ahlakın, edebin, sanatın yoğrulduğu cömertliğin, vefanın ön planda tutulduğu bir gelenek” dedi.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR KAVRAM"  

Ahiliğin bir gelenek olmaktan öte bütün dünyaya yön veren odacılık sisteminin temel direği olduğunu kaydeden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, “Ahilik, bir esnaf mantığı ile hareket edildiğinde daha da büyüyüp sermaye sahibi olunduğunda tüccar olunup ve odalaşma sisteminin bütün dünyaya transfer edildiği çok önemli bir kavramdır” diye konuştu.

"EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN ESNAFTIR"

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ise, “Biz millet olarak gittiğimiz yere medeniyet götürürüz, uygarlık götürürüz. Bir toprağı fetih edersiniz o toprağı vatan yapmak, o toprak üzerinde bir medeniyet inşasıyla olur. Bunun en güzel unsurları bütün kültürüyle inşa edilmesidir. Bu toprakları vatan yapmamızı sağlayan, bizi ayakta tutan bu kültürel unsurlardır. Bir medeniyetin ekonomisi olur. Ekonomiyi ayakta tutan esnaftır. Ahilik teşkilatı bu ekonomiyi her zaman ayakta tutan yerli ve milli unsurumuzdur” ifadelerini kullandı.

YILIN AHİSİNE ÖDÜL  

Yılın ahisi seçilen 50 yıllık makas bileyicisi Ahmet Aydemir’e Vali Köşger tarafından Osmanlı tuğrası ve kuşak hediye edildi. İlin kalfası Ahmet Özdemir ve ilin çırağı seçilen Yusufcan Boğu, çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Törenin ardından protokol üyeleri stantları gezdi.