Aydın Ticaret Borsası konferans salonundaki çalıştaya Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Kazım Günaydın, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, ADÜ Teknokent A.Ş Müdürü Doç. Dr. Cemal İyem ile birlikte akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve incir üreticileri katıldı.

İNCİR ÜRETİMİ AZALIYOR 

Çalıştayla ilgili bilgi veren ADÜ Teknokent A.Ş. Müdürü Doç. Dr. Cemal İyem, çalıştayda ihracat rakamlarının arttırılması bakımından incirin üretimi, kurutulması, şekil verilmesi, toplanması, saklanması, pazarlanması, aflatoksin sorunu ve marka değerinin arttırılması konularının 5 temel başlıkta ele alındığını, sonuç bildirgesi ile tespit edilen sorunların ve çözüm önerilerinin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, Aydın’da incir üretiminin son yıllarda yüzde 68’lerden yüzde 60’a düştüğünü belirterek, incir üretimini arttırmak için orman vasfını yitirmiş arazilere incir fidanı dikilmesi ve eskiyen incir bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.  

39 BİN TON İNCİR İHRAÇ EDİLDİ 

Aydın’da 37 bin hektar alanda incir üretiminin yapıldığını söyleyen Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, “İncir ilimizin ilk coğrafi işaret almış ürünüdür. Sarı lop çeşidi ihraç edilmektedir. 60 bin ton civarında olan kuru incir üretimimizin geçen yıl yaklaşık 39 bin tonu ihraç edilmiştir. İlimizde 167 adet incir deposu, 148 adet incir işletmesi bulunuyor. 2018 yılında incirde 17 bin dekarda iyi tarım uygulaması yapıldı. Bunun yüzde 38’ini organik alanlar oluşturmaktadır. İncirde 86 bin ton organik tarım yapılmış ve 14 milyon lira çiftçilere destekleme ödemesi yapılmıştır. İncirle ilgili birçok proje de yürütülmektedir” diye konuştu. Aydın’ın tarımsal üretim açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizen ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, üniversitenin tarım sektörünün sorunlarına çözüm noktasında işbirliğine açık olduğunu dile getirdi.

"İNCİRİN KALİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ" 

Vali Köşger ise incirin dünyada çok geniş bir pazara sahip olduğuna dikkat çekerek, “İncir ne kadar üretilirse üretilsin her zaman alıcısı var. Erişemediğimiz daha geniş bir alan var dünyada. Ancak kaliteyi de arttırmamız lazım. TÜBİTAK projesi olarak bir sanayicimiz ile birlikte üniversitede bir akademisyenimiz aflatoksin makinesi üzerinde çalışıyor. 250 bin avroya ithal edilen makine cüzi bir maliyetle ilimizde üretilecek. GEKA’dan desteğin yanı sıra Valilik olarak 3.5 milyon lira bütçeli güneş enerjisiyle çalışan soğuk hava deposunu hayata geçiriyoruz. İnciri sağlıklı şartlarda muhafaza edeceğiz. İncir Aydın için çok değerli. Çalıştayda ele alınacak konuların incirin katma değerinin attırılmasını sağlayacağını düşünüyorum” dedi. 
  Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden çalıştayda akademisyenler, incirle ilgili konuları çalışma masalarında görüşerek sonuç bildirgesi hazırladı.