Aydın’ın tek sakin şehri Yenipazar’da Büyük Menderes Nehri’nin kıvrılarak aktığı Yenipazar Ovası’nda doğal olarak oluşan Aşağı Dip Gölü'nün, 2012 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden tarafından restorasyonuna başlanmıştı. 2013 yılının Mart ayı sonlarında büyük umutlarla açılışı yapılan Dip Gölü, yeniden restore edilmiş ve sulak alan haline gelmişti. 2014 seçimlerinde Yenipazar Belediye Başkanlığı’nı kazanamayan Mehmet Yüsran Erden’in Aşağı Dip Gölü üzerindeki projeleri yarım kalmıştı. Bu süre zarfında Aşağı Dip Gölü, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin himayesi altına alındı. Ancak süreç içerisinde Dip Gölü’nün girişine birkaç levha konulması, yol düzenleme, masa ve bank yerleştirme işleminden başka bir hizmete imza atılmadı. Büyüyen otlar, çöp yığınlarının hakim olduğu Dip Gölü, gerekli özenin gösterilmesini bekliyor.   

AYVAZOĞLU'NDAN BİLGİLENDİRME

Ses Gazetesi'ne Aşağı Dip Gölü hakkında bilgiler veren Büyük Menderes Platformu Başkanı İbrahim Ayvazoğlu, gölün Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini aktardı. Ayvazoğlu, “Bilindiği üzere Aydın ili Yenipazar İlçesi sınırları içinde olan ve Büyük Menderes Nehri'nin kıvrımlarından kopmayla oluşmuş Aşağı Dip Gölü, doğal bir göldür. Hazineye aittir. Yeraltı suları ve mevsimsel olarak yüzey suları ile beslenmektedir. Göl, sazlıkları ve etrafındaki sığ kıyıları ile önemli bir sulak alanı olup birçok göçmen su kuşuna dinlenme alanı ve kalıcı su kuşu türlerine yıl boyu habitat teşkil etmektedir. Platform tarafından yapılan öneriler aynı zamanda kendisi de platform üyesi olan Yenipazar eski Belediye Başkanı Sayın Yüsran Erden tarafından, Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) 'Aşağı Dip Gölü Doğa Parkı Projesi' olarak önerilmiş ve GEKA tarafından desteklenecek proje olarak kabul edilmiştir. Proje kapsamında, gölün ekolojik restorasyonu yapılmış, ahşap yürüme yolları ve su gözlem kulesi inşa edilmiştir. Büyükşehir olduğumuzda ise Aşağı Dip Gölü Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir" dedi.

"DOĞAL PARK OLARAK DÜZENLENMELİ"

Büyük Menderes Platformu olarak Aşağı Dip Gölü’nün mesire yeri olarak kullanılmasını hoş karşılamadıklarını belirten Ayvazoğlu, “Sulak alanların gerekliliğinin ve tabiattaki rolünün öğrenilmesi, sucul habitatın yerinde görülmesi ve öğrenilmesi ilk ve orta dereceli okullardaki eğitimin takviye edilmesi açısından olduğu kadar, her yaştaki vatandaşın doğayla bağının kopmaması açısından önem taşımaktadır. Bu bakımdan, Aşağı Dip Gölü alanının yeniden doğal park şeklinde düzenlenerek eğitim ve ziyarete açılması gerektiğini düşünüyoruz. Aşağı Dip Gölü bir mesire yeri değildir. Ankara’da Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü örneğinde ya da başka birçok örnekte olduğu gibi, mangalcılar için yerler oluşturulması, göl kıyısının restoran, kafe gibi ticari işletmelere kiraya verilmesi gibi uygulamalar, gerek gölü kirletmesi ve gölün ekolojik yapısını ve yaban hayatını olumsuz etkilemesi açısından, gerekse eğitim-kuş gözlemi gibi faaliyetlere yer bırakmaması açısından istenmeyen sonuçlara neden olmuştur. Bu gibi olumsuz sonuçlara yol açmamak için bugün itibariyle işlemeyen kafeterya işletmeye alınmalı ancak konumu ve oturma alanları geriye alınmalıdır. Böylelikle gölün hemen kenarında ziyaretçilerin gürültü ile oturup kalkmalarının yenilip içilmelerin önlenmesi ile gölü korumuş oluruz. Öte yandan mevcut yürüyüş platformlarına ilave daha gerilerde yürüyüş platformları uzatılmalıdır. Özetle bizler buranın, Aşağı Dip Gölünün  mesire yeri olarak değil, eğitim ve ziyaret amacına yönelik olarak kullanılmasını ve bu şekilde düzenlenmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR'E ÇAĞRI

Konuyla ilgili olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi'yle paylaşımlarda bulunduklarını dile getiren Ayvazoğlu, “Yenipazar Aşağı Dip Gölü ile ilgili düşünce ve projelerimizi Aydın Büyükşehir Belediyesi ile paylaştık. Nitekim burada Büyükşehir Belediyesi yolun düzenlenmesi, tanıtıcı tabelaların asılması, ağaç dikimi gibi çalışmalar yaptı. Yapmaya devam ediyor. Ancak Ramazan Bayramı’nda gördüğümüz bazı bakımsızlık ve olumsuzlukların bir ihmalden ya da gözardı etme düşüncesinden kaynaklanmadığını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın ya da bizlerin uyarılarıyla bu olumsuzlukları en kısa zamanda giderme konusunda ve Aşağı Dip Gölü'nün hak ettiği değeri bulma konusunda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin gereken çalışmaları yapacağını düşünüyor, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’nun doğaya, çevreye, kültürümüze sahip çıkması konusundaki duyarlılığını ve hassasiyetlerini ve platformumuzun önerilerini ve çalışmalarımızı desteklediklerini biliyoruz" diye konuştu.

Haber Videosu