Programda Türkiye'de çapındaki kadın muhtarlar, Efes Kongre Merkezi'nde ağırlandı. Programa CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.

"CUMHURİYET KADINLARIN ESERİDİR"

Toplantıda ilk konuşmayı Gündoğan Mahallesi Muhtarı Hanife Kırkuşu yaptı. Kadınların Türkiye genelindeki sorunlarını rakamlarla anlatan Kırkuşu, talepleri iletti. 
  Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, Türkiye’nin her bölgesinden kadın muhtarları, Efeler diyarı Aydın’da ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, "Kadınlar emeği ile hak arama mücadelesinde canlarını kaybettiler. Biz kadınlar Kurtuluş Savaşı'nda erkeklerle beraber mücadele ettik. Aslında Cumhuriyet, kadının eseridir" dedi. 
  Çerçioğlu, kadının toplum içerisindeki önemini örnekler vererek aktardı. Kadınları hep ön plana aldıklarını vurgulayan Çerçioğlu, Aydın’ın kadın dostu olduğuna vurgu yaptı.

"KADINLAR HAK, HUKUK, ADALET İSTİYOR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, programda yaptığı konuşmada, kadınların toplumun ve demokrasinin temel unsuru olduğunu kaydetti. Dünya’da kadının önemini ilk kabul eden ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, 1934 yılında kadına ilk olarak seçme ve seçilme hakkı verildiğini hatırlattı. Kadının seçme ve seçilme hakkını kullanamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, partilerde kadın aday kotasının yüzde 33 olarak yasalaşmasını önerirken, bunu yapmayanları 'korkak' olarak nitelendirdi. 
  Kılıçdaroğlu, “Bugün demokrasimiz işgal altındadır. Yargı bitmiştir, hukuk bitmiştir. Coplarla, tekmelerle, biber gazlarıyla kadınları susturamazsınız. Kadınlar hak, hukuk, adalet istiyorlar. Bozulan eğitim sisteminin düzelmesini istiyorlar. Eğer demokrasimiz işgal altındaysa, bu işgalden demokrasiyi kurtaracak olan kadınlardır. Demokrasilerde denge esastır. Bütün yetkiler bir kişiye verilmez. Bütün yetkileri bir kişiye verirseniz, Türkiye’yi felakete sürüklersiniz“ diye konuştu.

"KADINLAR DEMOKRASİ DEVRİMİ YAPMAK ZORUNDA"

Demokrasi mücadelesinde kadınların 'koçbaşı' olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kadınlar nasıl Cumhuriyet devrimi yaptıysa, şimdi bir demokrasi devrimi yapmak zorundadır. Huzur içinde yaşamak istiyoruz ama gerilen bir toplumla karşı karşıyayız. Demokrasinin askıya alındığı toplumlar gerilir. İnsanlar düşüncelerini açıkladığı için hapse atılamaz. O nedenle, 'Demokrasi işgal altındadır' diyorum. Ülkede yüzlerce gazeteci, akademisyen, milletvekili düşünceleri sebebi ile hapiste, bunları düzeltmek için birlikte mücadele etmemiz lazım. Bu mücadelenin koçbaşı başta 'topuklu efe’ kadınlar olacaktır. Her kadın Halide Edip gibi, Nene Hatun gibi mücadele etmelidir. Bu kutsal bir mücadeledir. Kadına yönelik şiddeti kim yaparsa yapsın, en ağır şekilde cezalandırılmalı. Kamu görevlisi yapıyorsa, ona da en ağır cezalar uygulanmalı. Kadına yönelik şiddet mi olur? İnsan insanlığından utanır. Kadınlar bu konuda da mücadele ediyorlar. Eminim kısa süre içinde kadınlar mücadelelerinde başarıyı yakalayacaktır. Yeter ki bir kadın hareketi, demokrasi hareketi başlatın” ifadelerini kullandı. 
  Öte yandan programda Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehteran Grubu'nun gösterisi büyük ilgi gördü.