6 yıl önce beynindeki tümör nedeniyle geçirdiği ameliyat sonrası ölümden dönse de bazı fonksiyonlarını kaybeden Ay, özellikle konuşma zorluğu ve unutkanlık gibi sıkıntılar çekiyor. Belli bölümlerinde çökme tehlikesi olan evde tek başına yaşayan Ay, şimdi bir de elektriksiz kaldı. 3 ayda bir aldığı bin 200 lira ile geçinmeye çalışan Ay, bakkala ve manava olan borçları ile birlikte elektrik borcunu ödeyemedi. Tedavülden kalkan paralarla bir umut elektrik ödeme noktasına giden Ay, aldığı cevapla bir kere daha yıkıldı.

BİR ZAMANLAR MADALYALI AŞÇIYDI

Aynur-Sabahattin Ay çiftinin 3 çocuğundan biri olarak 1970 yılında dünyaya gelen Rafet Ay, 13 yaşında hayata atıldı. İzmir’de pideciliğe başlayan Ay, kısa sürede ustalık mertebesine yükseldi. Bodrum, Antalya, İzmir gibi şehirlerde lüks otel ve restoranlarda çalışan Ay, İngiliz, İtalyan, İspanyol mutfaklarında da kendini geliştirdi ve birçok yarışmada madalyalar kazandı. İş yaşamı istediği gibi gittiği günlerde tümör nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Ay, ölüm tehlikesinin baş göstermesinin ardından 6 yıl önce İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde beyin ameliyatı geçirdi. Ay’ın hayatı bu ameliyatın ardından tam anlamıyla değişti. Ölümden kurtulan Ay, hayati fonksiyonlarını kaybetti. 9 ay boyunca yürüyemeyen, konuşamayan ve okuma yetisini kaybeden Ay, bugün unutkanlıklarla baş etmeye çalışıyor. Ellerini ve ayaklarını tam anlamıyla kullanamayan ve hastalıkları sebebiyle evlenemeyen Ay, 3 ayda bir aldığı bin 200 lira engelli maaşı ile hayat mücadelesi veriyor. Gün eksikliği nedeniyle emekli de olamayan Ay, bir şekilde bu eksikliğini tamamlayıp emekli olabilmenin hayalini kuruyor. Aldığı engelli maaşının yetmediğini ifade eden Ay, emekli olması halinde geçimini sağlayabileceğini kaydediyor.

ÇÖKME TEHLİKESİ VAR

Evinin belli bölümlerinde çökme tehlikesi olduğunu söyleyen Ay, birçok yerin aktığını dile getirdi. Evin tek odasında el feneri ile yaşamaya çalışan Ay, “Eski eşyaları koydum diğer odalara. Durulacak gibi değil. Elektrik olmayınca hiç duramıyorum. Elektrik 15 günden beri yok.  530 lira borcum vardı. Ev bitik durumda.  Maddi durumum yok. Engelli maaşı ile idare etmeye çalışıyorum. O da yetmiyor. Sağa gittim sola gittim, para bulamadım” dedi.

KEDİLER İÇİN SU VE YEMEK HAZIRLIYOR

Zor şartlarda yaşam mücadelesi verse de diğer canlıları düşünmeyi ihmal etmeyen Ay, kediler için her gün su ve yemek hazırlıyor. Ay, “Kediler geliyor eve. Onlara su hazırlıyorum. Su dolduruyorum onların yemeğini hazırlıyorum. Çatılar gitmiş durumda. Elektrik kesik olduğu için hiçbir şey kullanamıyorum. Maddi gücüm yetmediği için telefon kullanmıyorum. Ev akıyor. Her yerden akıyor. Her köşeden akıyor. El feneri ile idare ediyorum. Mecburen idare etmek zorunda kalıyorum” diye konuştu.

TEDAVÜLDEN KALKAN BİR HAZİNEYE SAHİP

Elektrik borcunu bir türlü ödeyemeyen Ay, tedavülden kalkan paralarla birlikte ne yapacağını kara kara düşünüyor. Sağlığında annesine gönderdiği paraların annesi tarafından harcanmayarak yastık altında saklandığını, hastalanıp eve döndükten sonra öğrenen Ay, geçerli olduğu dönemde milyarlarca değeri olduğunu dile getirdiği paraları bugün harcayamıyor. Ay, “Annem 1947 doğumlu. 75-80’li yıllardan beri biriktirdiği paralar bunlar. Almış gelmiş yastığın içine sokmuş. Annem 8 sene önce vefat etti. Ben de bu paraları hastalığımdan sonra buldum. Şu anda hazinem var ama yanlış zaman, yanlış yerde bu hazineye sahibim. Şu an hiçbir değeri yok. Eski 500’lükler, 100’lükler, 200’lükler. Bunlar deli para. Hazine var gerçekten ama kullanamıyorum. Geçmişte bir tek parayla tarla alınıyordu. Bunca para var ama bir şey yapamıyorum, elektrik borcumu bile ödeyemiyorum” ifadelerini kullandı.