Davutlar’ın en büyük üreticilerinden Melek Çengel, iki bahçelerinde erkenci tabir edilen Early Fresh ve Zeynelağa türlerinin hasadına başladıklarını, Davutlar’ın toprağı ve mikro iklimi nedeniyle bazı şeftali cinslerini çok verimli yaptığını kaydetti.

"DAVUTLAR ŞEFTALİSİ DAHA FAZLA TERCİH EDİLİYOR"

Çengel, “Yıldan yıla değişse de Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren erken hasat başlıyor. Bu yıl ilk şeftali hasadımızı 14 Mayıs’ta gerçekleştirdik. Early Fresh ve Zeynelağa cinsleri ile başladık. Mersin ili dışında en erken hasat edilen şeftaliler Davutlar’dan çıkıyor. Mersin şeftalisi Davutlar şeftalisinden daha küçük olduğu için Davutlar şeftalisi daha fazla tercih ediliyor” dedi.

TAMAMEN DAVUTLAR’A ÖZGÜ

Çengel ayrıca, Davutlar şeftalisinin aroması, kokusu ve şekliyle de bir albenisi olduğunu ifade ederek, “Büyük bölümü yurt dışına ihraç edilen şeftalilerden Zeynelağa türü özel ilgi görüyor. Bu ismi de rahmetli babamdan aldı. Yıllar önce değişik şeftali türlerinin öne çıkan yönlerini bir tek cinste birleştirmek için çalışmalara başladı. Hatırladığım kadarıyla 8 yıllık bir çalışma sonunda yapılan aşılamalar ile tamamen Davutlar’a özgü, ülkemizin, hatta dünyanın başka yerinde olmayan bir cins yetiştirildi. Üçten fazla türün aşılaması olan bu şeftalilere ihracatçılar ve toptancılar ortaklaşa ‘Zeynelağa’ ismini verdi. Üretimi sınırlı olan erkenci bu şeftalinin hasadını yaptık" şeklinde konuştu. Çengel, tarım işçilerinin topladığı şeftalilerin büyüklüklerine göre sınıflandırıldıktan sonra kamyonlara yüklenerek İstanbul’a gönderildiğini ve ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.