Kuşadası Sealight Otel'de düzenlenen toplantıya, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Dilek Yarımadası Milli Park Müdürlüğü yetkilileri, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile peyzaj mimarları katıldı

"ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRMEK ADINA DÜZENLEDİK"

ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, toplantıda yaptığı konuşmada, "Peyzaj mimarlarına ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Bu projenin amacı diğer fakültelerle iş birliği sağlamak, öğretim elemanlarının tanışmasını sağlamaktır. Sosyal içerikli bir proje, yöremizde kendi meslek disiplini gözünden değerlendiriyoruz. Bu anlamda Büyük Menderes Deltasını ve yakın çevresini, doğal ve kültürel kaynak değerlerini ve sorunlarını konuşarak çözüm önerileri geliştirmek adına bu paneli düzenledik" dedi.

"İŞ BİRLİĞİNİN DOĞACAĞINA İNANIYORUZ"

Aydın’ın üç hazinesinin korunması için çalıştıklarını söyleyen Göktuğ, “Bizim için  STK’lar önemli onun için toplantıya Milli Parklar Genel Müdürlüğü, EKODOSD da katılıyor. Hep birlikte Büyük Menderes Deltası'nı, Bafa Gölü'nü ve Latmos’u gelenlere tanıtacağız, sorunlarını aktaracağız, çözüm önerilerini de ekleyerek paylaşım içerisine gireceğiz. Hep birlikte bu alanları gezeceğiz, böylelikle işbirliğinin doğacağına inanıyoruz. Büyük Menderes'in kirliliği en başta çok büyük bir sorun, korunan bir alan ama maalesef kirleniyor. Millipark da  aynı şekilde ziyaretçi baskısı çok, buraların daha iyi misyona sahip olması gerekir. Latmos da tarihi ancak korunmayan bir alan. Çok değerli hem kültürel, hem de doğal hazineler mevcut ancak bugüne kadar korunamadı. Bu üç alan birbirine çok yakın alanlar, bunlara bütüncül olarak üst plan ölçeğinde yaklaşılması gerekiyor. Bu, bölgelerin korunması açısından çok önemli" diye konuştu.

"AVRUPA PEYZAJ SÖZLEŞMESİNE İMZA ATTIK" 

"Avrupa Peyzaj Sözleşmesi kapsamında peyzaj atlaslarının oluşturulması gerekiyor" diyen Göktuğ, şunları kaydetti: "Ülke olarak bu sözleşmeye imza atan ülkelerden biriyiz. Bu anlamda Büyük Menderes Deltası'nın peyzaj atlasının projesi gerçekleştirilmeye başlandı. Bunun şimdiden müjdesini verelim. Bu toplantı da yapılacak proje neleri kapsıyor, süreç nasıl olacak, bunların bilgilendirilmesi yapılacak."

ÇEVRESEL SORUNLAR GÖRSELLERLE ANLATILDI

EKODOSD adına yönetim kurulu başkanı Bahattin Sürücü tarafından, antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın doğal ve kültürel kaynak değerleri, çevresel sorunları, Azap Gölü, Bafa Gölü ve Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’yla olan ekolojik bağlantıları konusunda bir sunum gerçekleştirildi.
Latmos, Bafa ve Azap göllerinden Milli Parka uzanan ve Söke-Milas kara yoluyla kesilen ekolojik koridorda meydana gelen çevresel sorunlarla ilgili bir sunum yapılarak, çözüm önerileri anlatıldı. Büyük Menderes Nehri’ne havza boyunca olumsuz etki eden ve kirleten sanayi kuruluşları, evsel atıklar, özellikle Aydın bölgesindeki jeotermallerin ve Menderes'e dökülen katı atık kirliliği ve hayvan leşlerinin yol açtığı çevresel sorunlar görseller üzerinden anlatıldı. Çekimlerini EKODOSD Yönetim Kurulu üyesi ve yönetmen Yavuz Pullukçu’nun yaptığı Latmos Belgeseli'nin gösterimi yapıldı ve belgeselle ilgili Pullukçu tarafından bilgi verildi. Peyzaj mimarları konularla ilgili sunumlarını gerçekleştirdi. Katılımcılar 2 gün boyunca üzerinde çalıştıkları projeleri yerinde görmek için gezi tertip etti. Ayrıca toplantının sonunda, Türkiye’nin en önemli ve hassas biyolojik çeşitlilik alanlarının başında gelen Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın geleceği için önemli kararların ve önerilerin çıkacağı kaydedildi.