AK Parti Aydın İl Başkanlığı’nca Atatürk Kent Meydanı’nda, Adnan Menderes’in idam edildiği 13.21’de anma etkinliği yapıldı. Anma programına AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, İl Başkanı Ömer Özmen, Efeler İlçe Başkanı Çağatay Gülaştı ile birlikte Kadın Kolları ve Gençlik Kolları İl yöneticileri ve partililer katıldı. AK Partililerin ellerinde taşıdığı, ‘Demokrasi mimarı Menderes, son sözü millet söyler, bu dava millet davası, idam edilen milletin iradesiydi, yeter söz milletin, dünyaya meydan okuyan bir Efelik’ yazılı dövizler dikkat çekti.

"MİLLETİN KALBİNDE DERİN YARALAR AÇTI" 

AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, yaptığı basın açıklamasında, Demokrasi Şehidi Merhum Adnan Menderes ve yol arkadaşlarını rahmetle ve minnetle andıklarını belirterek, “27 Mayıs Darbesi Türkiye’de ileriye dönük toplumsal, siyasal, hukuksal, kültürel ve ekonomik anlamda tamir edilemez tahribatlara yol açmıştır. Yasalara aykırı biçimde Anayasa, ihtilal figüranlarına bağımlı hale getirilmiş ve zincirleme anti demokratik müdahalelerinin önünü açmıştır. Devam eden zaman zarfında Türk siyasi tarihinde kapanmayan yaraların açılmasına neden olan darbeler, e-muhtıralar, askeri kalkışmalar ve müdahaleler demokrasiyi defalarca kesintiye uğratmıştır. Millet egemenliğinin ilk kez cunta egemenliği altına alınmaya çalışılmasının yanı sıra 27 Mayıs Darbesi’ni diğer darbelerden ayıran en acı olay ise, Türkiye Cumhuriyetinin seçilmiş başvekili Adnan Menderes’in idam edilmesidir” dedi.

"YARGISIZ İNFAZ EDİLDİLER" 

27 Mayıs 1960 darbesinin izdüşümleri incelendiğinde, 15 Temmuz darbe girişimi ile aynı kalemden çıktığının anlaşıldığını ifade eden Özmen, şunları söyledi: “Merhum Menderes fabrikalar, yollar, barajlar, köprüler ve daha pek çok teknik ve mimari projeyle dönemin Türkiye’sine çağ atlatmıştır. Dini yasaklamaların ve zulümlerin telafisine girişerek ilk önce Türkçe okunan ezanı aslına döndürmüştür. Hem düşünce, hem ibadet özgürlüğünün önünü açan, insan odaklı hamleleriyle milletin takdirini kazanan merhum Adnan Menderes ve çalışma arkadaşlarının çığır açan bu icraatları bazı çevreleri rahatsız etmeye başlamıştır. Asılsız iddialarla itham edilen seçilmiş hükümete yönelik başlatılan algı operasyonlarıyla darbeye ortam hazırlanmıştır. Seçilmiş hükümetin silah zoruyla görevden alınmasıyla, Başbakan, kabine üyeleri, milletvekilleri keyfi dayanaklarla tutuklanarak yasa dışı karar mercisinde vesayetçi vicdanın insafına bırakılmıştır. Milletten ve adaletten uzak şekilde kurulan mahkemede 11 ay süren duruşmalar boyunca cesur ve vakur duruşundan taviz vermeyen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, savunma yapmaya dahi izin verilmeyen yargısız infazla hukuk dışı muameleye maruz kalmıştır. Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu darağacına çıkarılmıştır.”

"15 TEMMUZ’DA DARBE ZİHNİYETİ ORTADAN KALDIRILDI" 

Özmen, merhum Adnan Menderes ve yol arkadaşlarının sonsuza dek şerefli bir davanın şehitleri olarak tarihe geçtiğinin altını çizerek, “17 Eylül 1961 günü Türk milletinin iradesini küçümseyen vesayetçi zihniyeti tarih silip süpürmüştür. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimiz, 15 Temmuz gecesi darbe zihniyetini bir daha geri dönmemek üzere ortadan kaldırarak tarihin seyrini değiştirmiştir. Anadolu topraklarında ezan okunduğu sürece aziz hatırası yaşamaya devam edecek olan Adnan Menderes ve arkadaşları milletimizin gönlünde sonsuza dek şerefli davanın şehitleri olarak tarihe geçmişlerdir. Demokrasi şehidimiz merhum Adnan Menderes ile yol arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. 
  Özmen’in konuşmasının ardından Süleyman İncedal Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Zeybek’ isimli şiirini okudu.