Özellikle denizde avlanırken kayalara takılarak yırtılan, parçalanan, askıda kalan ya da kıyılarda, dalyanlarda unutulan, atılan lar, birçok deniz canlısının ve su kuşlarının ölümüne neden oluyor. Su altında uzun yıllar bekleyen hayalet ağlar, kontrolsüz bir şekilde avlanmaya devam ederek balıkların, deniz kaplumbağalarının, yunusların ölümüne yol açıyor.
 

HAYALET AĞLARA TAKILMALAR ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

Hayalet ağlar yüzünden birçok sucul canlının öldüğünü, karada unutulan ya da işe yaramadığı gerekçesiyle atılan ağlardan en çok su kuşlarının etkilendiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Ağlara takılan yavrular ve diğer kuşlar kendilerini kurtaramadığından ne yazık ki sonları ölümle bitmektedir. Gerek su altında, gerekse karada ölenleri yemek için gelen diğer canlılar da ağlara takılmakta ve kendilerini kurtaramadıklarından ölmektedir. Su altındaki resiflere ve kayalara takılmış birçok hayalet ağ, avını uzun süre sürdürmektedir. Özellikle dalyanlarda atılan ağlar kuşlar için önemli tehdit oluşturmaktadır. Hayalet ağların oluşmasındaki en önemli etken insandır. Kaybedilen, unutulan, bilinçsizlikten ve insan hatalarından doğan sebeplerle hayalet ağlar her geçen yıl çoğalmaktadır" dedi.

BİLİNÇLENDİRME GEREKİYOR    

         
  Son olarak sumru yavrusunu hayalet ağlardan kurtardıklarını ama her kuşun böyle şanslı olamayabileceğini vurgulayan Sürücü, "Hayalet ağların deniz canlılarına ve kuşlara zarar vermemesi için su ürünleri, yerel yönetimler, balıkçı kooperatifleri, sivil toplum örgütleri ve dalış merkezlerinin işbirliğiyle projeler ve çalışmalar yapılmalıdır. Hayalet ağların oluşmasına yol açan ve ekonomisi balıkçılık sektörüne bağlı olan kuruluşlar ve kişiler bu konuda bilinçlendirilmeli, eğitilmeli, ilgili kurumlarda gerekli denetim ve uygulamaları yapmalı, ağların takılma gibi sorunlarında kurtarılması için gerekli yardım yapılmalıdır" ifadelerini kullandı. 
  Sürücü, hayalet ağları bulanların en yakın çöp kutularına atmasını da istedi.