TÜİK tarafından açıklanan 2018 yılı Aralık ayı Konut Satış İstatistikleri, vatandaşların banka kredisinden uzak durduğunu ortaya koydu. TÜİK verilerine göre Aydın’da ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,1 oranında azalış göstererek yüzde 58 oldu. Aynı dönemde Türkiye genelinde ise 7 bin 148 konut ipotekli satış sonucunda el değiştirdi. Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 5,2 olurken, bu oran Aydın ili için yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre Aydın’da konut satışlarındaki azalma ise yüzde 2.4 oldu.

"TÜİK'İN RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR" 

Kuşadası’nda emlakçılar son yıllarda yaşanan en durgun sezon olduğunu, satışların yüzde 80 oranında düştüğünü söyledi. TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kuşadası Emlak Müşavirleri Derneği (KUŞEMDER) Başkanı Müslüm Yıldırım, durgunluğun nedeninin bankalar olduğunu öne sürdü. Emlak Müşaviri Aydın Tapan da Avrupa ülkelerinden gelenlerin konut ve yazlıklarını satarak ülkelerine dönmelerinden sonra hareketlenen Ortadoğu ülkesi taleplerinin bir anda bıçak gibi kesildiğini dile getirdi.

"PARALAR YÜKSEK FAİZLERE YATIYOR"

Konut almak üzere bankadan parasını çekmeye gidenleri bankacıların caydırdığını ileri süren KUŞEMDER Başkanı Yıldırım, “Emlak piyasasında yaprak kımıldamıyor, kimse hiçbir şey almıyor. Kuşadası’nda satışlar tamamen durdu, tapu dairesi bomboş, işlem yapılmıyor. Emlakçılar birbiri ardına kapanıyor, satışlarda en az yüzde seksen azalma var. Bunun en büyük nedeni banka faizleri. Müşteri ev almaya gittiğinde bankacı parayı neden çekiyorsunuz diye soruyor. Konut için olduğunu öğrendiklerinde, ‘Ev aldığınızda faiz getirisi kadar rantı olmaz. Paranız bankada kaldığında aldığınız faizle en lüks semtte oturma şansına sahip olursunuz’ diyerek caydırıyorlar. Konut kredisi almaya gidenlere de yüksek kredilerle konut alma yerine paralarını yüksek faizle bankaya yatırmaları öneriliyor. Bu tablo böyle sürdükçe piyasa daha kötüye girecek. Banka, parasını bankadan çıkarmak istemiyor” dedi.

"YABANCILARDA DA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR"

Emlak Müşaviri Aydın Tapan ise konut satışlarının çok düştüğünü, son dört ayda en sıkıntılı süreci yaşadıklarını ifade ederek, “Düşüşün nedeni ekonomik. Konut sayısı çoğaldı, alım gücü düştü, eski talepler yok. Son 3-4 aydır neredeyse siftah yapmadık, krediler yükseldi. Yabancılarda biraz Arap piyasası vardı. Onlar da alımı bıraktı. Çoğu yatırım amaçlı alıyordu. Alıp sattığında para kazanmayıp zarar ettikleri için onlar da artık almıyor” sözleriyle sıkıntının büyük olduğunu söyledi.

“DURGUNLUK 2019’DA DEVAM EDECEK”

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Mykanguru Emlak Sahibi Mahmut Yörük, piyasaların durma noktasına geldiğini ifade ederek, “Ekonomik şartlar ve faizlerin yüksek olması nedeniyle emlak ve inşaat sektörü zor günler geçiriyor. Türkiye’nin sanayisi inşaattır. Bu yüzden inşaat durdu mu, Türkiye ekonomisi duruyor. Hatta sadece emlak ve inşaat sektörü değil şu an herkes eksilerde. Bu durgunluk 2019 yılında da devam edecek ve bizi daha kötü bir yıl bekliyor” diye konuştu.

"YABANCILAR AYDIN’DAN ÇEKİLDİLER"

Öte yandan TÜİK verilerine yabancılar tatil yörelerinden çekildi. Geçmiş yıllarda Kuşadası, Didim, Marmaris, Bodrum gibi tatil yörelerine akın eden yabancıların tercihlerinde ilk sırayı 4 bin 560 konut ile İstanbul aldı. İkinci sıraya 744 konut ile Antalya yerleşirken, Bursa 252 konutla yabancıların tercih ettiği üçüncü il oldu. En çok konut alan ülke vatandaşları ise Irak’lılar olarak göze çarpıyor. Onları İran, Suudi Arabistan ile Rusya Federasyonu izliyor.