Aydın’ın tek sakin şehri Yenipazar’da Büyük Menderes Nehri’nin kıvrılarak aktığı Yenipazar Ovası’nda doğal olarak oluşan Aşağı Dip Gölü, yapılacak yeni çalışmalarla cazibe merkezi haline getirilecek. 2012 yılında GEKA destekli ahşap yürüme yolları, su gözlem kulesi ve ekolojik restorasyonu gerçekleştirilen Aşağı Dip Gölü’nün, 2014 seçimlerinde Mehmet Yüsran Erden’in Yenipazar Belediye Başkanlığı’nı kazanamaması üzerine projeleri yarım kalmıştı. Bu süre zarfında Aşağı Dip Gölü, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin himayesi altına alındı. Ancak süreç içerisinde Dip Gölü’nün girişine birkaç levha konulması, yol düzenleme, masa ve bank yerleştirme işleminden başka bir hizmete imza atılmadı.

YENİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK

31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığına bir dönem aradan sonra tekrar seçilen Yüsran Erden, geçtiğimiz aylarda yapılan Bisiklet Şenliği ile Aşağı Dip Gölü’nün önemine yeniden dikkat çekmişti. Bu dönemde Aşağı Dip Gölü ile ilgili yarım kalan projeleri hayata geçireceklerini dile getiren Erden, bu bölgenin etrafına kazıklar çakılarak sınırlarının belirlendiğini ve tescillendiğini kaydetti. Bu bölgede ağaçlandırma çalışmalarının devam edeceğine dikkat çeken Erden, ilerleyen süreçte iskele yapımı ve ardından göl içine kanoların yerleştirilebileceğinin sinyalini verdi. Kapalı olan büfeyi de tekrar işletmeye açıp çok sayıda şemsiyeliklerin yerleştirilebileceğini de kaydeden Erden, yapılacak bu hamlelerle Aşağı Dip Gölü’nü turizme kazandırılabileceğini ve cazibe merkezi haline getirilebileceğini söyledi.

“YABANCILARIN ZİYARET EDECEĞİ BİR YER HALİNE GELECEK”

Açıklamasında Aşağı Dip Gölü’nün önemine dikkat çeken Erden, “Burası Büyük Menderes Nehri’nin yatak değiştirmesi sonucu oluşmuş bir yay göldür. Göl, sazlıkları ve etrafındaki sığ kıyıları ile önemli bir sulak alanı olup birçok göçmen su kuşuna dinlenme alanı ve kalıcı su kuşu türlerine yıl boyu habitat teşkil etmektedir. Burası benim bir önceki dönem görev yaptığım süre zarfında sulak alanların korunması çalışmaları çevresinde projelendirdiğimiz bir yerdi. İlk etapta kuş gözlem yeri ve seyir terasları yaptık. Burası çünkü göçmen kuşların üreme ve yaşam alanının yoğun olduğu bir yerdir. Buranın doğanın koynunda sessiz sakin bir mesire alanı haline gelmesini istedik. Bir sonraki aşamada da iskele, tekne ve kamp alanları da yağacağız. Bu bölge turist ve yabancıların ziyaret edeceği bir konaklama alanı haline gelecek” dedi.

“BAŞKANIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Büyükşehir Yasası'yla birlikte Aşağı Dip Gölü’nün Aydın Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanı içine girdiğini ancak ilçe belediyesi olarak Aşağı Dip Gölü’nü güzelleştirmeye devam edeceklerini vurgulayan Erden, “Aşağı Dip Gölü'nün hak ettiği değeri bulma konusunda Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte gereken çalışmaları yapacağımızı düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’nun doğaya, çevreye, kültürümüze sahip çıkması konusundaki duyarlılığını ve bu konuda çalışmalarımızı desteklediklerini biliyoruz" diye konuştu. Öte yandan Başkan Erden, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yenipazar’a gelen yetkililere Aşağı Dip Gölü’nün önemini anlattığını ve turizme kazandırılması konusunda gerekli bilgilendirmelerde bulunduğunu sözlerine ekledi.