547 bin liraya mal olması planlanan proje ile sütler el değmeden daha sağlıklı bir şekilde toplanacak. Hayvancılığın geliştiği yerleşim birimlerinden biri olan Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi’nde Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli modern bir süt sağım merkezinin çalışmaları başladı. S.S. Eğridere-Karacaören-Paşaköy-Hacıköseler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin adını verdiği ‘Mera Yolunda Süt Molası’ projesinin, 547 bin liraya mal olması planlanıyor. Projenin yüzde 88’ine tekabül eden 482 bin lirasını ise GEKA hibe olarak verecek. Merkezi köy sağımhanesi olarak da bilinen sistem için Aydın, Denizli ve Muğla illerinde ikinci kez destek alan tek kooperatif olduklarını belirten Kooperatif Başkanı Alaaddin Sarıoğlu, bu sistem ile evde süt sağım işleminin sona ereceğini kaydetti.

"KISA SÜREDE FAALİYETE GEÇECEK"

Hayvancılığın en zor kısımlarından biri olan sağım işinin Eğridere’nin ardından Karacaören’de de daha kolay hale geleceğini kaydeden Sarıoğlu, “3 Kasım 2018 itibariyle başlayan inşaat çalışmaları 18 ay içinde tamamlanacak. Ama biz daha kısa sürede bitirmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde de sağım sistemi ihalesini gerçekleştirdik. Bu sistem vatandaşın işini kolaylaştıracak. Vatandaş teknolojiyi ayağında hissedecek. Tek başına kullanamayacağı teknolojiyi orada kullanacak. Bu sitem ile hayvanlar da daha sağlıklı hale geliyor çünkü sık sık görülen meme hastalıkları bu sistem ile ortadan kalkıyor” dedi.

SAĞLIKLI SÜT ELDE EDİLECEK

Bu sistem ile en büyük amacın sütün bozulmasını engellemek ve soğuk zincir ile sütün kalitesini arttırmak olduğunu söyleyen Sarıoğlu, “Vatandaşlar ineklerini getirecek ve bizim görevlendirdiğimiz elemanlar inekleri sağacak. Şeffaf ve dijital bir ortamda sağımlar gerçekleşecek. Her ineğin boğazında akşam ve sabah ne kadar süt verdiğini tespit eden pedometreler var. Her inek kapıdan girdikten sonra pedometreler önce sisteme okutuluyor ve ineğin verdiği süt hem ekranda belli oluyor, hem de daha sonra otomatik olarak sisteme kaydediliyor. Süt ineğin memesinden çıktığı gibi havayla temas kurmadan soğuk süt tanklarının içine gidiyor. Bu sistem kooperatifimizin ortağı Eğridere Mahallemiz’de 2010 yılından bu yana uygulanıyor. Burada birinci amacımız kooperatif üyelerinin hayvanlarına hizmet etmek. Bu cazibeli projeyle mahallelerimizde hayvancılıkla uğraşan diğer arkadaşları da bünyemize katmak istiyoruz” diye konuştu.

“KAPI KAPI SÜT TOPLAMA İŞİ BİTECEK”

Bu sistem ile evde inek sağma işleminin sona ereceğine dikkat çeken Sarıoğlu, “İlk etapta sağıma 400 ineğin geleceğini tahmin ediyoruz. Zaten sayı çok fazla önemli değil çünkü 24 inek aynı anda sağılabilecek şekilde bir proje yaptık. Şu an itibariyle 4 mahallemizde günlük 12 ton civarı süt topluyoruz. Süt kapasitesine göre aynı sistemin daha sonra Paşaköy ve Hacıköseler mahallelerinde de kurulmasını planlıyoruz. Artık bu tür sistemlerin faaliyete geçmesiyle birlikte bazı illerde kapı kapı süt toplama işi bitmiş durumda” ifadelerini kullandı.