ATB binasında düzenlenen törenle bu yılın ilk kuru inciri üreticilerden satın alındı. Törene Aydın İl Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, ATB Meclis Başkanı Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, yönetim kurulu üyeleri, İncirliova Hamidler Mahallesi'nden üretici Mehmet Atar ile Sultanhisar ilçesine bağlı Eğrikavak mahallesinden üretici Serdal Özcan katıldı.

65 BİN REKOLTE BEKLENİYOR 

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı bu yıl incirde 65-70 bin ton civarında rekolte beklendiğini belirterek, "İncir sezonu Aydın ve Türk ekonomisine hayırlı olsun. Borsamıza 2017 yılının ilk kuru inciri intikal ettirildi. Üreticilerimizin getirdiği toplam 70 kilogram incirin alımını yapıyoruz. Kaliteli bir sezon yakaladık. Üreticilerimiz bu güzel incirleri yetiştirerek ihracatçılarımıza katkı verirken ihracatçı bu incirleri yurt dışına satarak ekonomiye katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"YAŞ VE KURU İNCİRDE ÜRETİM ARTTI"

İncir tanıtımına önem verdiklerini de vurgulayan Bosnalı, şunları kaydetti: "İnciri daha önceden uçaklarda tanıtmaya başlamıştık. Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere hava yolunda yolculara incir dağıtılmasının geri dönüşü oldukça iyi oldu. Hem yaş incir, hem kuru incirde tüketim arttı. Geçen yıl 59 bin ton incir üretilirken bu sezonda rekoltenin 65 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. İncirin rekoltesinden daha çok kalitesi önemli. Bu yıl hava şartları oldukça elverişli. Sonuçta kaliteli incir sezonuna başlıyoruz. Üreticimizin de ürüne daha çok değer verdiğini görüyoruz. İşlenme şekilleri işletmelerde hijyenik ve denetimlerden sonra üretim çok daha iyi hale geldi. Dünyada gıda üretimi yapan firmalarla rekabet edebilen firmalarımız var. İhracatçılara mal temin eden tüccarların da depo şartları düzeltildi. En azından kaliteli ürün yakaladıktan sonra satmak tüccarlara ve ihracatçılara kaldı. Hepimize hayırlı olsun."

"DAHA İYİ BİR SEZON OLACAK"

İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır ise bahçeden ihracatın son aşamasına kadar incir üretiminde denetim yaptıklarını söyledi. 
  Aydın’ın inciriyle övündüklerini dile getiren Bozkır, “Borsamızın ve üreticilerimizin incirin dış pazarlara açılmasında büyük önemi var.  İşlenmesinden depolanmasına ve ihracata kadar dünya standartlarını yakaladık. Bu yılki rekolte oldukça yüksek. Yağışlar biraz etkili oldu ama geçen sezona göre daha iyi bir sezon olacak. Aydınımıza ürün hayırlı olsun, üreticilerimiz için bereketli olsun" ifadelerini kullandı.   

ÇEYREK ALTIN ÖDÜLÜ

Öte yandan ATB Meclis Başkanı Bahri Erdel, sezonun ilk incirine 50 lira fiyat verdi. Üreticilerin fiyatı kabul etmemesinin ardından Erdel ilk kuru inciri kilosunu 70 liradan aldı. 
  Konuşmaların ardından sezonun ilk kuru incirini ATB'ye teslim eden üreticiler çeyrek altınla ödüllendirildi.