Karacasu Kaymakamlığı tarafından düzenlenen toplantıda Afrodisias Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali ile Dedebağ Hayrı’nın her yıl olduğu gibi birlikte yapılması, bununla birlikte Eylül-Ekim aylarında etkinliklerin neredeyse tamamının antik kentte yapılacağı bale, klasik müzik konserleri ve konferansları kapsayan 1. Uluslararası Afrodisias Kültür ve Sanat Festivali’nin düzenlenmesi kararı çıktı. Kaymakam Ahmet Soley, Eylül ya da Ekim ayındaki festival için 280 kişilik fotoğrafçı grubunun ve Ömer Koç’un başkanlığını yaptığı Geyre Vakfı vasıtasıyla 200 kişilik iş adamları ve sanatçılardan oluşan grubun ilçeye geleceği müjdesini verdi. Karacasu Kültür Merkezinde düzenlenen Kaymakam Ahmet Soley başkanlığındaki Belediye Başkanı Zeki İnal, daire amirleri, tüm parti başkanları, belediye meclis üyeleri, dernek ve oda başkanları, turistik işletme sahiplerinden oluşan yoğun katılımlı toplantıda ilçe için önemli kararlar alındı.

FESTİVALLER AYRILMADI, YENİ BİR FESTİVAL DOĞDU

Toplantının sonunda 32. Afrodisias Kültür Sanat Festivali ve 737. Dedebağ Hayrı için Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley başkanlığında Belediye Başkanı Zeki İnal, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Şoförler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Karacasu Vakfı Başkanı Mustafa Demir, Cuma Mahallesi Dernek Başkanı Mehmet Osan, Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Müftü Murat Han Aksoy, 1. Uluslararası Afrodisias Kültür, Sanat ve  Festivali için yine Kaymakam Ahmet Soley başkanlığında Belediye Başkanı Zeki İnal, Afrodisias Müze Müdürü Baran Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Karacasu Vakfı Başkanı Mustafa Demir, Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Şoförler Odası Adnan Tuncer’den oluşan iki ayrı komite kurulmasına karar verildi.

İNAL: “FESTİVAL GÜN SAYISI ARATACAK”

Toplantıda ilk sözü alan Belediye Başkanı Zeki İnal, festival ve Dedabağ Hayrı’nın ayrılmaması düşüncesinde olduğunu ifade edip festivalin gününü 5 güne çıkaracaklarını söyledi. 21 Ağustos Çarşamba günü açılışı yapılacak ve 5 günlük daha sonra detaylandırılacak programı da paylaşan İnal, “Vatandaşlarımız ve dışarıdan katılan misafirlerin bu iki etkinliği tek bir etkinlik olarak benimsemiş olması bizlerin de bu etkinliği birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak ele almamıza vesile olmuştur. Birbiri ile özdeşleşmiş bu iki etkinliğin bir bütün olarak devam ettirilmesi yönünde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Festivallerimizin Cumartesi ve Pazar gibi iki güne sıkışmış olması bizi rahatsız eden bir başka konu idi. Bu yüzdendir ki festivallerimizin bir hafta gibi bir süreye yayılmasını sağlamak istiyoruz. Festivalimizin 21 Ağustos Çarşamba günü başlayıp 25 Ağustos Pazar günü sona ermesidir. 21 Ağustos Çarşamba açılış töreni, mehteran gösterisi ve Arapapıştı Kanyonu gezisi. Akşam semazen gösterisi. 22 Ağustos Perşembe Afrodisias gezisi ve akşam etkinliği. 23 Ağustos Cuma Pide Festivali ve akşam tiyatro etkinliği, 24 Ağustos Cumartesi stantların gezilmesi, yerli ve organik ürünlerin tanıtılması. 25 Ağustos Pazar 737. Dedebağ Hayrı’nın gerçekleştirilmesi ve akşam konser düzenlenmesi” sözleri ile bilgi verdi.

200 KİŞİLİK İŞ ADAMI VE SANATÇI GRUBU GELECEK

Karacasu’nun turizmden istenildiği kadar yararlanamadığı ifade eden Kaymakam Ahmet Soley, en az 150 yataklı konaklama tesisinin ilçeye kazandırılması gerektiğini söyledi. Kendi düşüncesinin Eylül-Ekim aylarında Afrodisias’ta düzenlenecek etkinliklerle zenginleştirilmiş bir festival yapmak olduğunu ifade eden Soley, “Çeşitli girişimlerde bulunduğum ön girişimlerini yaptığım gelişmeler var. Festival o yerde olanları değil civardakileri oraya çekebilecek nitelikte olmalıdır. İzmir, Denizli, Muğla buralardan insanları çekebilmeliyiz. Benim düşüncem odur ki 5 günlük Afrodisias Festivali yapılmalı. Bunun bir gecesi klasik müzik, bir gecesi bale gösterisi, bir gecesi tiyatroda yapılacak bir konsere, bir gecesi Ara Güler Türkiye Fotoğrafçılık buluşmasına ayrılmalı. Şu anda katılmak isteyen fotoğrafçı sayısı 280. Geyre Vakfı ile çeşitli temaslarımız oldu. Ömer Koç’la bizzat kendim görüştüm. Geyre Vakfı Eylül ayı içinde 200 kişilik iş adamları ve sanatçılardan oluşan bir heyeti Afrodisias’a getirmeyi planlıyor. Bunun amacı da kazıları finanse etmek. Biz fikrimizi söylediğimizde ‘Hay hay Kaymakam bey, biz zaten getireceğiz. Sizin fikrinizle Karacasu’da daha fazla vakit geçirmelerini sağlarız’ dediler. Biz o zaman bunu festival kapsamında yapalım. Bu grubu festivale getirelim’ dedi. Biz tarihleri ona göre ayarlayacağız” diye konuştu.

KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN DESTEK

Soley ayrıca, “Planlandığı gibi 32. Karacasu Afrodisias festivali Dedebağ hayrı ile birlikte yapılsın. Bu geleneksel bir olay. Bunun dışında Eylül ayı içinde Afrodisias’ın ön plana çıkarıldığı uluslararası bir kültür-sanat festivalinin yapılmasını öneriyorum. Sergiler, dışarıdan bilim adamları ve Karacasu’nun ileri gelenlerinin katılacağı konferanslar, paneller, konserler, ulusal medyanın ilgisini buraya çekecek etkinlikler, sanatçıların sergileri, fotoğrafçılık etkinlikleri. Arapapıştı gezisi düzenlemeliyiz. Arapapıştı bizim diyorsak mutlaka orayı festivalin içine almalıyız” ifadelerini kullandı. Soley, ayrıca Kültür Bakanlığının Dedebağ hayrı için 30-35 bin liralık, festivaller için de 100 bin liralık bir destek ve sanatçı desteği sağlayacağını sözlerine ekledi. Soley'in önerisi tüm katılımcılar tarafından kabul edilirken toplantıda ayrıca Karacasu Vakfı Kurucu Başkanı Ali Küpelioğlu, Karacasu Vakfı Başkanı Mustafa Demir, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Belediye Meclis Üyesi Nail Kurt, Geyre Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Sarıdayı, ADD Başkanı İsa Çetin, Belediye Meclis Üyesi ve Cuma Mahallesi Dernek Başkanı Mehmet Osan, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz de birer konuşma gerçekleştirdi.