Doların yükselişiyle birlikte yem fiyatlarında yaşanan artış hayvan sahiplerini yem kullanmamaya itti. Üreticilerin bir kısmı hayvanlarına verdiği yem miktarını azaltırken, imkanları daha kısıtlı olanlarsa yem kullanımını tamamen kesti. Hayvanların yemden yoksun kalması ise süt üretimini yüzde 20’ye yakın oranda düşürdü. 
  Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ünal Önal, yem fiyatlarındaki artıştan sonra zarar etmeye başlayan süt üreticisinin az süt veren yaşlı hayvanlarını kesime vermeye başladığını belirtirken, “Yem fiyatları 82-90 liraya kadar çıkmıştı. Şu an yüzde 10’luk bir düşüş oldu ancak bu üreticiler halen zarar ediyorlar. Süt satın alan firmaların ödemelerinde de gecikmeler yaşanmaya başlandı. Bizim de az miktarda da olsa satış yaptığımız YÖRSAN firması konkordato ilan etti. Çalıştığımız diğer firmalar da ödemelerini en az 10 gün geciktirmeye başladılar” sözleriyle piyasadaki nakit sıkıntısının süt sektörüne de yansıdığını ifade etti.  

"İTHALATA MAHKUM OLABİLİRİZ"  

Başkan Ünal Önal, hayvanlara verilen yem miktarının azalması sonucu ÖRKOOP’un topladığı günlük süt miktarında da yüzde 20 civarında azalma olduğuna dikkat çekti. Ünal, “Hayvanlara yem verilmediği için kooperatifimiz günde 300 ton süt toplarken bu miktar 250 tona geriledi. Hayvan sayısı kesimlerle git gide azalıyor ancak nüfusumuz her geçen gün artıyor. Böyle devam ederse, yine ithalat yapmak zorunda kalacağız” diye konuştu. Başkan Önal, hayvan sayısını yeniden artırmak için birtakım tedbirler üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.