Robert Bosch Vakfı’nın desteğiyle Alman ve Türk öğretmen ve öğrenciler, Gençlik Köprüsü Projesi’ni hayata geçirdi. Sağlıklı ekolojik beslenmeyi ve başka yemek kültürlerini tanımayı konu edinen projenin ilk bölümünde Almanya’nın BBZ Völklingen Okulu’ndan 3 öğretmen ve 9 öğrenci, Ekim 2018’de Türkiye’nin Aydın iline gelmişti. Aydınlı öğrencilerin evlerine misafir olan Alman öğrenciler, kentin yemek kültürünü, tarihini ve insanlarını tanımıştı.

AYDINLI ÖĞRENCİLER ALMANYA’DA

Projenin ikinci bölümü, Aydın Atatürk Anadolu Lisesi’nden 3 öğretmen ve 9 öğrencinin Almanya’nın Saarland eyaletine gitmesi ile gerçekleşti. Alman öğrencilerin aileleri de Aydınlı öğrencileri evlerinde ağırladı.

SÜRPRİZ PARİS GEZİSİ

Alman Okulu Proje Koordinatörü Kadir Çetin’in ekip arkadaşları Julia Günther ve Yeşim Taşçı ile birlikte hazırladığı program, Aydınlı öğretmen ve öğrencileri memnun etti. Programa göre artık kullanılmayan kömür madeni yataklarını, UNESCO’nun koruması altında olan ‘Völklinger Hütte’yi ve eski su değirmenini gezen, çelik ve ekmek yapımını gören Aydınlı öğretmen ve öğrencileri, Saarland Eğitim Bakanı Ulrich Commerçon ve Eyalet Valisi Peter Gillo da makamlarında kabul etti. Sürpriz olarak Paris’e de giden Aydınlı öğretmenler ve öğrenciler, Notre Dame Katedrali ve Eyfel Kulesi’ni görmelerinin ardından, Aydın’a dönüş yaptı.

“KÜLTÜRLER ARASI ÇATIŞMAYI YOK ETTİ”

Aydın Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Yılmaz, bu tür projeleri her zaman desteklediğini söyledi. Almanca öğretmeni Nihal Utku ve Kimya öğretmeni İlkay Yılmaz da Gençlik Köprüsü Projesi’nin gençlerde ön yargıları yıktığını, yeni dostluklar geliştirdiğini ve kültürler arası çatışmaları yok ettiğini ifade etti.