Başta balıkçılar ve turizmciler olmak üzere yöre insanları yaşanan bu durum nedeniyle büyük kaygı yaşıyor. Balıkçılar ise kirlilik nedeniyle ağlarını tekneye çekmekte zorlanıyor.

BALIKÇILAR ZOR DURUMDA

Geçimleri gölden avlayacakları balığa bağlı olan balıkçılar, alg patlaması nedeniyle balık tutamayacaklarını, krediyle aldıkları ağların borcunu ödemekte zorluk çekeceklerini söylediler. Bir zamanlar Kuşadası, Bodrum ve Didim’deki turizm acentelerinin gözde yeri olan Bafa Gölü, yaz dönemlerinde meydana gelen alg patlamaları yüzünden eski günlerini arıyor. Bugünlerde başlayan alg çoğalmasının kıyıda birikerek tabakalaşma yapacağı, balçık şekline dönüşeceği ve koku yayacağı belirtiliyor. Balıkçılar ve turizmciler bir an önce gölün sorunlarına çare bulunmasını bekliyor.

GEREKLİ ÖNLEMLER BİR AN ÖNCE ALINMALI

Uzun yıllardır gölle ilgili çalışmalarını sürdüren EKODOSD-TTDK Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Bafa Gölü’nde yıllardır bilinen biyolojik ve kimyasal kirlilikle ilgili radikal önlemler alınmaması sonucu, Bafa Gölü’nde kış ve ilkbahar dönemlerinde yapmış olduğumuz su kalitesi ve su yosunu (alg) miktarı konusundaki çalışmalarda, gölde mavi-yeşil alglerin yoğun olduğu, gerekli radikal önlemler alınmadığından bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi gölde bezelye çorbası kıvamında ve renginde alg patlamalarının artacağını belirtmiştik" dedi.

SU YAŞAMI ÜZERİNDE BASKI UYGULANMAKTA

Havaların ısınmasına bağlı olarak gölün gerek suyunda, gerekse dip çamurunda yoğun bir vaziyette olan siyonobakteri de denilen Nodularya türü mavi-yeşil su yosunlarının koloniler oluşturarak gölü kapladığını belirten Kesici, “Bafa Gölü'nün bazı Gölyaka, Kapıkırı gibi yerlerde bu çorba kıvamındaki yapı adeta geniş ağır örtü tabakaları (battaniye) oluşturarak kıyı kesimlerindeki su yaşamının üzerine baskı uygulamaktadır. Bu kesimlerde su canlılarının yaşaması mümkün değildir. Çünkü oksijen seviyesi 1'e yakındır. Bu ağır tabaklar halindeki örtü bu yıl gölde su seviyesinin azalmasına bağlı olarak gölün iç kısımlarına doğru batak alanları genişletmekte, çok ağır koku ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Bafa Gölü’nde radikal önlemlerin alınmaması nedeniyle alg çoğalmasındaki görünüm çok daha ciddi boyutlara oluşmaktadır. Bazı kesimlerde göl suyu taşlar, koyu yeşil-siyah görünüm almakla birlikte göl kıyısında gölü temizleyen midyelerin de göldeki miktarları giderek azalmaktadır" diyerek önlemlerin bir an önce alınmasını istedi.

BÜTÜN KURUMLAR HAREKETE GEÇMELİ

Çevreciler de göl temizlenmeden, Büyük Menderes’in çevresel sorunlarına çözüm bulunmadan bu kaygıların giderilmesinin zor olduğunu belirtti. Latmos Dağları’nın muhteşem peyzajıyla bütünleşen, Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan doğa ve tarih cenneti Bafa Gölü’nün kurtarılması için tüm kurumların bir araya gelerek, çözümleri belli olan sorunlar için acil harekete geçilmesi istendi.