Buharkent Belediyesi ve Buharkent İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen 13. Taze İncir Festivali, Mehteran Takımı ve Buharkent Efeler Derneği üyeleri eşliğinde Buharkent Dörtyol Kavşağı’ndan başlayan ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren yürüyüşle başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sürdürüldü. Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Ardından AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de söz alarak halka hitap etti.

“BUHARKENT, TAZE İNCİRİN BAŞKENTİDİR”


900 incir üreticisinin yanı sıra kayıtlı 35 tüccar ile taze incirin tüm dünyaya ulaşmasını sağlayanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, 6 bin tonu ihracat olmak üzere toplam 27 bin ton taze incir üretimi ile Buharkent’in Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Buharkent ekonomisinde taze incirin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Mehmet Erol; “İncir, hayatımızda önemli bir yere sahip olduğu gibi üretimi, hasadı ve pazarlamasıyla kültürümüzün önemli bir unsuru haline gelmiştir. Taze incir yönünden Buharkent’in en önemli özelliği de erkenci cinsine sahip olması ve Aydın’a özgü sarı lop cinsinin toptan ticaretinin yapıldığı tek merkez olmasıdır. Bu nedenle ‘Buharkent, taze incirin başkenti’ ifadesi kullanılabilir” dedi.

“BÖLGE EKONOMİSİNİN KAYNAĞI İNCİR VE JEOTERMALDİR”


Bu coğrafyaya Cenab-ı Hak tarafından ikram edilen taze incir vesilesiyle gelindiğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Böyle güzel bir nimeti bize ikram ettiği için Allah’ımıza şükrediyoruz. Çünkü Rabbimizin bize armağan ettiği bu nimet, bölge üreticimizin ekonomisine katkı sağlıyor, bize ekmek parası oluyor. Buharkent’ten Ortaklar’a kadar bu güzel nimet sayesinde insanımıza aş ve ekmek temin etmek mümkün oluyor. İncirimiz bizim için çok kıymetli. Jeotermal de çok kıymetli. Çünkü yerli ve milli enerji. Ama maalesef jeotermal üzerinden siyaset üretmeye çalışanlar var. Siyasete, politikaya alet edip, kafalarda farklı soru işaretleri oluşturmak isteyenler var. Hiçbir zaman politikaya jeotermali kurban etmeyelim ama topraklarımızı da, havamızı da, suyumuzu da, incirimizi de, zeytinimizi de jeotermale kurban etmeyelim. Burada ortak bir çizgide çok dikkatli bir şekilde gerekeni yapmamız lazım. 40 yılı aşkın süredir hizmet veren jeotermal tesisler vardı. Termal su reenjeksiyon yapılmadan doğaya salınıyordu. 2007 yılında hem yenilenebilir enerji hem de jeotermal yasası çıkarıldı ve doğaya salınan termal su zapturapt altına alındı. Bu nedenle 2007 yılında çıkan yasa tüm dünyada nasıl, hangi şartlarda istifade ediliyorsa o şekilde kullanılması için düzenleme getirildi” diye konuştu.  

“ÜRÜNLERİMİZ, HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMALI”


Aydın için ‘Dağlarından yağ ovalarından bal akan şehir’ ibaresini kullanarak söze başlayan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bu bölge Allah’ın nimet verirken cömert davrandığı, her şeyi bir arada verdiği bir bölge. Aydın'ı, Denizli’si ve Muğla’sı da her açıdan çok güzel nimetlerle donatılmış, kalkınmayı hak eden ve ülke standartlarının çok üzerine çıkmayı gerektirecek kaynaklara sahip şehirler. Biz bu kalkınma süreci için birlikteliği bir arada yakalamamız lazım. Biz bu birlikteliği yakaladığımız takdirde hem şehirlerimizin hem bölgemizin geleceği hem de ülkemizin geleceği çok daha parlak olacaktır. İnşallah burada o birlikteliği o sinerjiyi birlikte yakalayacağız ve Aydın’ımızı da bölgeyi de Denizli’yi de Muğla’yı da daha kalkınmış hale, insanımızın işinin aşının ekmeğinin daha iyi hale geldiği daha yaşanılası daha huzurlu kentler haline getireceğiz. Bu festivalde emeği geçen başta belediye başkanımız, kaymakam arkadaşım ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Ürünlerimizi iyi tanıtmamız lazım, pazarlarda onların hak ettiği değeri almasını sağlamamız lazım. Sadece ülke içinde değil dünyada da hak ettiği değeri bulmasını sağlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

“TÜRK MİLLETİ ASLA DİZ ÇÖKMEYECEK”


3 yılda 7. kez geldiği Buharkent’te büyük ilgi ile karşılanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Buharkent’e ve Buharkentlilere sahip çıkmayı sürdüreceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın selamlarını getirerek festivale katılanlara teşekkür eden Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye'nin tüm illerinin şehit kanlarıyla sulandığını hatırlatarak, “Daha dün Trabzon'da 15 yaşındaki bir yavrumuzu, bir fidanımızı gözlerini bile kırpmadan katledip yanındaki askerimizi de şehit ettiler. 2 şehidimiz vardı orada. Bugün de yine Güneydoğu'da 2 askerimizi şehit verdik. Tasavvufi müzikten gelen bir şey var. 'Tükenmeyiz kırılmayla, sayılmayız parmakla' diye çok güzel bir şey var. Türk milleti tarih boyunca hiçbir zaman ‘Aman’ demedi. Bu büyük millet asla diz çökmeyeceğini ve ilelebet varlığını sürdüreceğini bedel ödeyerek göstermiştir” dedi.

“HAYALLER GERÇEK OLUYOR”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Topunuz gelin’ sözünü hatırlatarak sözlerini hükümet programları ve ülke üzerinde oynanan oyunları anımsatan sürdüren Bakan Zeybekci, “Yedi düvel geldi geçebildi mi Çanakkale'den, kalabildi mi bu topraklarda? Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Geldikleri gibi gittiler'. Hem de derslerini alarak, arkalarına bile bakmadan gittiler. Bütün mesele kültür coğrafyası dediğimiz İslam coğrafyasının orta yerinde çadır direği gibi duran bu Türkiye'dir. Bütün dertleri de bu. O direği devirmek. Hepsi bir araya gelebiliyor mu, geliyor. Türkiye'de 2002'de toplanan 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu. O yıllarda Türkiye'de yüzde 7 bin faiz varken 2013’te 4’e düştü. O zamanlar ülke yönetilemez hale gelmişti. IMF ve Dünya Bankasının her ay gönderdiği kredi dilimleriyle memurun maaşları ödeniyordu. IMF'nin en son taksiti 2013 Mayıs ayında ödendi. IMF bir daha geri gelebildi mi? Türkiye'de altyapı, üstyapının biri bitiyor, diğeri başlıyor. Dünyanın en uzun köprüsü yapıldı, 3. köprü yapılıyor, demiryolları için tüp geçit yapılıyor, arkadan da arabalar için yapılıyor. 3 katlı tüp geçit yapılıyor. 2002'de Türkiye'nin halini bir hatırlasanız ya. Nükleer santraller 50 yıldan beri Türkiye'nin hayaliydi. Şimdi dünyanın en büyük havaalanını yapmak üzere Türkiye harekete geçti” diye konuştu.

“HEDEFLERİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DI”


Koalisyon hükümetlerinden nemalananların ve Türkiye’nin güçlenmesini istemeyenlerin, Türkiye'de tek başına iktidarın olmasını istemeyenlerin 7 Haziran seçimleri öncesinde harekete geçtiğini dile getiren Nihat Zeybekci, “Eline saz vererek, terör örgütünün partisinin eline saz vererek, 'Meclis'te siyaset yapacağız. Türkiye'nin bölünmesine karşıyız. Terör örgütünün yanında yer almayacağız' dedirterek bu milletin yüzde 13,5 oyunu aldılar. Unutuyoruz kolayca. Temmuz ayında bu hain terör örgütünün uşakları özyönetim safsataları cennet vatanın Güneydoğusunda çukur terörü başlatmadılar mı? Çünkü ağababaları böyle istedi. Hedef Türkiye, hedef o çadırın direği. O çadırın direğini, namusu gibi tutan Recep Tayyip Erdoğan’dı hedefleri. Başka bir şey yok. Benim kahraman askerlerim ve polislerim o çukurlara gömdükten sonra son bir şansları kaldı.”dedi.

“DURMAK YOK, BÜYÜMEYE DEVAM”


Türkiye'nin 2016'nın sonunda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu vurgulayan Zeybekci, “2017'nin ilk çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen 3. ülkesi olduk. Dimdik ayaktayız. Göreceksiniz 2. çeyrekte büyümemiz bütün beklentilerin üzerinde, 3. çeyrekte rekor kıracağız. Allah'ın izniyle büyümede yıl boyunca rekor kıracağız. Onlar ne derlerse desinler, onlar ne gürültü çıkarırlarsa çıkarsınlar, onlar nerelerinden patlarlarsa çatlarlarsa çıksınlar. Durmak yok yola devam. Büyüme ve kalkınmaya devam” şeklinde konuştu.

İNCİR YARIŞMASI SONUÇLANDI


Festival kapsamında düzenlenen incir yetiştiriciliği yarışmasında 84.87 puanla Kızıldere Mahallesi’nden Ayşe Kolukırık birinci olurken, 81.4 puanla Savcıllı Mahallesi’nden Orhan Yıldız ikinci, 81.33 puanla Zafer Mahallesi’nden Serkan Uyar üçüncü, 80.67 puanla Savcıllı Mahallesi’nden Mehmet Yıldız dördüncü oldu. Dereceye girenlere başarı belgesi ve ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim etti. İncir yarışmasında dereceye girenler ile protokol üyeleri incir kasası önünde fotoğraf çektirirken, birinci seçilen incirlerin de tadına bakıldı. Öte yandan bu yıl ilk kez düzenlenen incir tatlısı yarışmasında ‘İncir Waffle’ isimli tatlısıyla Nur Betül Dinç birinciliği, ‘Kremalı İncir Tatlısı’ ile Latife Özdere ikinciliği ve ‘İncir Uyuması’ isimli tatlısıyla Aysel Sevinç Çalışkan da üçüncülüğü elde etti.

YARIŞMACILARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ


Buharkent Kaymakamlığı’nın desteği ve Zorlu Enerji’nin katkılarıyla 13. Taze İncir Festivali kapsamında düzenlenen taze incir, incir tatlısı, şiir, fotoğraf, yüzme, futbol ve bilardo yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Festival töreni sonrasında ise belediye meydanında amatör pop grubu konseri ile birlikte Esra Sezer, Sevgi Onur ve Koray Avcı’nın katıldığı ücretsiz halk konseri gerçekleşti. Festivalin 2. ve son gününde de atıcılık yarışması, şiir etkinliği, halk oyunları gösterileri, Ozancan, Meral Oğuz ve Buray’ın katılacağı halk konseri ile festival sona erecek.

YOĞUN KATILIM


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen törene Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve Denizli Milletvekili Şahin Tin, Buharkent Kaymakamı Mehmet Deniz Arabacı, Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Aydın İl Jandarma Komutanı Selahattin Acara, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Aydın İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, AK Parti Buharkent İlçe Başkanı Güven Saylık, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Ramazan Satılmış ile çok sayıda kamu kurumu amiri, daire müdürü, sivil toplum örgütü temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.