Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Aydın'da, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kendirlioğlu, Aydın'ın dağlarında organik tarım, ovalarında da iyi tarım yapıldığını söyledi. Dağlarda, genellikle zeytin ve incir ağaçlarının bulunduğunu belirten Kendirlioğlu, bu ağaçlarda hiçbir kimyasal madde kullanılmadığı için organik üretim yapıldığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik üretime dektar başına 70 lira destekleme verdiğini hatırlatan Kendirlioğlu, 2017 yılında organik tarım faaliyetinde bulunan 11 bin 776 üreticiye 2018 yılı içerisinde toplam 46 milyon 825 bin 27 lira destekleme ödemesi yapıldığını aktardı.

"94 ÜRÜNÜMÜZ ORGANİK"

Aydın çiftçisinin organik ürünün üretiminde değil, pazarlamasında sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Kendirlioğlu, şunları kaydetti: "Organik ürün üretiminde lideriz. 14 bin 389 üreticimiz, 73 bin 928 hektar alanda organik tarım faaliyeti yapmakta. 94 ürünümüz organik. Çiftçimizin elinde organik üretim yaptığına ilişkin resmi sertifikası, belgesi var. Organik ürün üretiminde hiçbir sıkıntımız yok. Üretiyoruz ama pazarlayamıyoruz. Bütün sıkıntımız bu."

"ZEYTİNYAĞININ 150 LİRAYA SATILMASI MÜMKÜN"

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi organik ürünlerin üzerine "Bu, organik üründür" ibaresini yerleştirerek, değerinin 3-4 katına satamadıklarını dile getiren Kendirlioğlu, "Zeytinyağı ve incir, gelişmiş ülkelerin elinde olsa, bu ürünlerin kilogramını 100 liradan 150 liraya kadar satmaları mümkün. Özellikle de zeytinyağını. Neden? Çünkü insanlar sağlıklı ürüne ulaşmak istiyor. Belli gelir seviyesine sahip insanlar, alışveriş yaparken alacakları ürünün fiyatına değil, sağlıklı olup olmadığına bakıyor. Aydınlı çiftçiler olarak bizim, bu insanlara hitap etmemiz lazım. Bunun için çalışıyoruz. Ama belli bir seviyeye geldikten sonra, elimiz kolumuz bağlanıyor" dedi.