Karacasu’da 800 bin lira bütçeyle restorasyonu bir süredir devam eden, içerisinde bulunan kitabelere göre yapım yılı 1591 olan tarihi Hacı Ali Ağa Camii avlusundaki şadırvanın üzerinde yazan Osmanlıca kitabe, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in dikkatini çekti. Restorasyonu devam eden hicri 1307, miladi 1890 yılında Hanzade Hacı Ahmet tarafından yaptırılan şadırvanın üzerindeki yazılar okunmaya çalışıldı. Yazı Türkçe'ye tercüme edilemezken, Vali Köşger daha sonra camiyi gezmek için içeriye yöneldi.

ORADA NE YAZIYORDU?

Öte yandan Vali Köşger'in ziyareti sırasında çözülemeyen Osmanlıca yazınını Türkçe karşılığına, Sanat Tarihi Uzmanı Mustafa Kenan Özkan ve emekli öğretmen ve araştırmacı Hüseyin Kuruüzüm’ün katkılarıyla yaklaşık 25 yıllık bir emekle hazırlanıp 2017 yılında baskıya verilen “Karacasu’da Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Kitabeleri” isimli kitabın 95. ve 96. sayfalarında yer veriliyor. Buna göre şadırvan kitabesinde, “Ey susamış olanlar ve suya ihtiyaç duyanlar, biliniz. Ben bu suyu sizlere tahsis ediyorum. Bu sudan içiniz, bu suyla yıkanınız ve suyu diğer ihtiyaçlarınız için kullanınız, bu sebeple Allah’a şükrediniz. Nasipleniniz. Hak Teala bu suyu kaynağından çıkardı ve yeryüzünü bu su ile nurlandırdı. Bu su aslında Cenab-ı Hakkın taksimidir. Şükür ki Hanzade Hacı Ahmet taksime memur oldu. Allah bu suyu getirip insanlara sunan Hanzade Hacı Ahmet’in ruhuna şefaatçi olup kıyametin gününde ve Cehennem’den kurtuluşunda yardımcı olsun” ifadeleri yer alıyor.

RESTORASYON DEVAM EDİYOR

Bünyesinde yer alan kitabelere göre ilk yapılış tarihi 1591 olan Çarşı Camii, birçok kez restorasyondan geçti. Daha önceki restorasyonlarda yapılan pek çok yanlışla tarihi cami görünümünü kaybeden Çarşı Camii'nde yeni yapılan restorasyon çalışmasıyla bu özellikler gün yüzüne çıkartılıyor. Klasik Osmanlı mimarisine sahip taş döşemeli Çarşı Camii'nde hayranlık uyandıran taş döşemeler ortaya çıkmaya başladı. İç ve dış kısmında daha önce restorasyonlarla üzerileri kapatılan pek çok duvar süslemesi de, yeni çalışmayla ortaya çıktı. Ana giriş kapısı ve caminin avlusundaki orijinal döşeme de çalışmalarda ortaya çıkartılanlar arasında yer aldı. Ayrıca batı cephesindeki çeşmenin onarılacağı öğrenilirken çevre düzenlemeleri ile müştemilatın yapılacağı belirtildi. Çökme durumuna gelen çatı ince çalışmalarla kurtarılırken, çöken tavan yerine yerleştirildi.

GENEL BİLGİ

Çarşı Camii olarak da bilinen Hacı Ali Ağa Camii, avlunun batısındaki kitabeye göre 1591 yılında yapıldı. Minaresinde de 1728 ve 1884'te yapılmış onarım kitabeleri bulunan cami, moloz taş ve tuğladan yapılmış, dikdörtgen planlı, ahşap çatılı, kiremitle örgülü kargir yapı niteliği taşıyor. İki sıra pencere ile aydınlanması sağlanan camide, 10 ahşap sütuna oturan beş bölümlü son cemaat yerinde sütun başlıklarının üstündeki alınlıklarda esas mekan giriş kapısının çevresinde ve iki yandaki mihrap nişlerinin üstünde çiçek dalları, vazodan çıkan bitki motifleri, stilize selvi ağacı gibi son döneme ait rokoko süsler görüyor.