İncir üretimi ve ihracatında dünya lideri olan Aydın’da taze incir sezonu açıldı. Bal tadında olan ‘sarı lop’ incirler sabah erken saatlerde dalından toplanıp karayolu kenarındaki tezgahlarda ve pazarda alıcı bekliyor. Bu yıl rekoltenin yüksek olması beklenen incir, fiyat açısından geçen yıl üreticinin yüzünü güldürmüştü.

İLAÇ GİBİ 

Kur'an-ı Kerim'de ismi yer alan, önemli bir şifa kaynağı olan incir, lif açısından zengin bir besin olduğu için sindirime yardımcı oluyor. İncirin bazı kanser türlerine iyi geldiği de biliniyor. Beslenme uzmanları yağ, sodyum, kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için kilo vermeye çalışan kişilere incir tüketmelerini tavsiye ediyor. Potasyum, kalsiyum, demir içeren incir, sütün besin değerlerini taşırken güç ve kuvvet veren bir ilaç olarak görülüyor.

İNCİR BU YIL ERKEN YETİŞTİ 

Türkiye’de birçok incir çeşidinin bulunduğunu ve bunların içinde en iyisinin Aydın’da yetişen 'Sarı Lop' türünün olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Aydın'ımızın en önemli ihracat ürünü olan ve birçok ailenin geçimini sağladığı incirde sezon başladı. Bu yıl incir erken yetişti. Türkiye’de en fazla üretimi yapılan incir cinsi olan sarı lop cinsi şuan tezgahlarda yerini almış durumda. 15 gün içerisinde de Borsa olarak ilk kuru incir alımını yaparız diye düşünüyorum. Kuru incirde de 15 günlük erkencilik söz konusu. Bunun avantajı, yaz dönemine denk geldiği için incirin yağmur faktöründen etkilenme riski azalmış oldu. Kalite açısından incir bu yıl iyi olacak. Rekolte beklentimiz de iyi yönde. Bilindiği gibi ülkemizden ihraç edilen kuru incirin yüzde 65’i ilimizden gönderiliyor. Üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.