Aydın İl Özel İdaresi tarafından 1989 yılında mera vasfını kaybettiği ve köy yerleşik alanı içinde kaldığı gerekçesi ile tapuları çıkartılarak vatandaşlara satılan parseller, 2006 yılında Hazine’nin açtığı davalar sonucu iptal edilmişti Çine’nin Karakollar, Çaltı, Yolboyu, Kahramanlar, Yağcılar, Evciler ve Kuruköy mahallelerinde 600’e yakın aile, tapularının iptal olması nedeniyle mağdur olmuştu. AK Parti Aydın milletvekillerinin girişimleriyle 30 yıldır süren vatandaşların tapu mağduriyeti giderildi.  Yaklaşık 4 bine yakın vatandaşı ilgilendiren yasa teklifi TBMM’de kabul edildi. Mera Kanunu’na eklenen geçici madde ile köylülerin tapu sorunu çözüldü.

“AK PARTİ SÖZ VERİR, YAPAR”

Çineli vatandaşların sorununun çözülmesi için Mera Kanunu’na geçici bir madde eklenerek tapu mağduriyetinin giderildiğini dile getiren AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, “Çineli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi için hazırladığımız kanun teklifi Meclis’te kabul edildi. Bundan sonraki süreçte karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gerecek. Köylülerimiz tapularına kısa süre içerisinde kavuşacak. 30 yıldır kangren olan bu konu çözüme kavuşmuş oldu. Hayırlı olsun. AK Parti söz verir, yapar” diye konuştu.

GEÇİCİ MADDE EKLENDİ

Tapu mağduriyetini ortadan kaldıran Mera Kanunu'ndaki geçici maddede, "25/2/1998 tarihli ve 4342 Sayılı mera kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. Geçici madde 4 Aydın ili Çine ilçesine bağlı Kahraman, Yolboyu, Evciler, Karakollar, Çaltı, Kuru ve Yağcılar köy yerleşik alanlarında ve civarında yıllardan beri var olan köy yapıları nedeniyle mera, yaylak ve kışlak, olarak kullanımı teknik açıdan mümkün olmayan taşınmazlardan belediye, özel idaresi ve kamu kurum ve kuruluşları adına tescil edilmiş olanlar ile il özel idaresinde 24/2/1984 tarihli ve 2981 Sayılı İmar ve gecekondu mevzuatlarına aykırı yapılara uygulanacak bazı işlemler ve 6785 sayılı imar kanununun bir maddesinin değiştirilmesi hakkında kanun hükümlerine göre hak sahiplerine tahsis edilen veya 2981 sayılı kanuna ve diğer mevzuatlara göre satılan taşınmazların tescilleri bedel talep edilmeksizin aynen devam eder. Bu taşınmazlar hakkında hazinece dava açılmaz açılmış olan davalardan vazgeçilir. Hazinece bu taşınmazlar hakkında belediye, il özel idaresi, hak sahibi olanlar veya kamu kurum ve kuruluşları aleyhine açılan davalar sonucunda Hazine adına tesciline veya mera yaylak ve kışlak olarak sınıflandırılmasına ve özel siciline yazılmasına karar verilen kesinleşen ve henüz tapuda işlemleri yapılmamış olan taşınmazlar hakkında da aynı hüküm uygulanır. Kararları infaz edilenler ise önceki kayıt maliklerine veya kanuni mirasçılarına bedelsiz olarak devredilir" denildi.