Temeli 2005 yılında atılan, 2013 yılının Ekim ayında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Kongre Merkezi, borçları ödenmediği için alacaklıların icra takiplerine sahne oldu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından işletilen Kuşadası-Efes Kongre Merkezi’nde geçmişten kalan alacaklarla ilgili hacizler başladı.

ALACAKLI FİRMA DEV JENERATÖRLERİ ALDI

Geçtiğimiz yıl yapılan etkinlik ve kongreler bu yıl hiç yapılamadı. KOMER’de ilk şok geçtiğimiz Eylül ayında yaşandı. Elektrik dağıtım şirketi AYDEM, 7 aylık elektrik borcu nedeniyle KOMER’in elektriğini kesti. Geçtiğimiz günlerde de alacaklı bir leasing şirketi dev jeneratörleri söktü, kongre merkezinin 4 jeneratörünü haciz etti. Şirket avukatları ve teknik personeli, jeneratörleri sökerek götürdü. Şirketin ana ortağı Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin (TÜRSAB) içinde bulunduğu maddi sıkıntı nedeniyle kapısına kilit vurulan Kongre Merkezi’nin inşaatını yapan leasing şirketinin 30 milyon alacağı nedeniyle haciz işlemi uyguladığı öğrenildi. KOMER’in toplam borcunun yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öğrenilirken, KOMER’e çözüm arayışlarının sonuç vermemesi turizmcileri endişelendiriyordu.

MİLİ SERVETİN SAHİPSİZ KALMASI ÜZÜYOR

Yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan KOMER’in içine düştüğü duruma üzüldüklerini söyleyen Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden, “Kongre Merkezi’nin bu duruma düşmesine üzüldük, bu milli servetin sahiplik sorununun kısa sürede çözüme kavuşması gerekiyor. Kongre Merkezi’nin birikmiş borçları var. TÜRSAB bu borçların altından kalkamıyor. Burasının sahiplik sorunu Bakanlığın, Büyükşehir Belediyesinin veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin diğer hisseleri alması ve borçları ödemesiyle çözülür. Kongre Merkezi bir an önce faaliyete geçmeli. Dünyada böylesi büyük kongre merkezleri devlet veya belediyelerce yapılır. Amaç para kazanmak değil, o merkezin bulunduğu kente kazandırdığı katma değerdir. Özel sektör işletmecilikte devreye girer. Biz de otelciler olarak işletmeciliği konusunda görev ve sorumluluk alabileceğimizi ifade ediyoruz” dedi.

“ÇÖZÜM BULUNAMAYACAK SORUN OLMAMALI”

KOMER’de küçük bir hissesi olan Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) Başkanı Serdar Akdoğan da çözüm adresini KOMER Yönetim Kurulu ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya olarak işaret etti. Akdoğan, “Bundan sonraki sürece TÜRSAB Başkanı Firuz bey karar vermeli. İki seçenek var, ya KOMER kiraya verilecek veya bir işletme şirketi kurularak işletilecek. Tabi ki öncelikle borçları ödenmeli” diyerek sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istedi. KOMER Yönetim Kurulu ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

HER TÜR TOPLANTIYA, SERGİYE AÇIK ALANLAR MEVCUT

Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde, 2 bin 690 kişilik büyük oditoryum, 745 kişilik alt kat oditoryum, 33 adet 45 ila 800 kişi kapasiteye sahip komite ve küçük toplantı odaları, üçe bölünebilen 800 kişilik toplantı salonu, ikiye bölünebilen 400 kişilik toplantı salonu, 26 adet en az 45, en çok 195 kişilik salon, toplam 6 bin 500 metrekareye yaklaşan açık teras alanları ile birlikte 8 bin kişilik yemek kapasitesi, ana salonu sütunsuz (3'e bölünebilen) 2 bin 780 metrekare bağlı iki fuayesi (815 metrekare ve 820 metrekarelik) ile toplam 4 bin 415 metrekare kapalı ve 3 bin metrekare açık alanı ile ülkemizde ve dünyada ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapabilecek sergi alanı bulunuyor. Ayrıca, 2 bin kişilik otoparkı ve helikopter pisti yer alıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) ana ortak olduğu Kongre Merkezi’nin diğer ortaklarının ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kuşadası Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi, Liman İşletmeciliği A.Ş. ve bölgedeki bazı turizm yatırımcıları olduğu biliniyor.

Haber Videosu