TCDD'nin yaptığı ilaçlamayla bitki örtüsüne ve canlı hayatına zarar verdiğini savunan Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve çağırdı. Aydın ve diğer illerde, meydana gelen arı ölümlerinin ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı, 25 Mayıs'ta arıların zarar görmemesi için zirai mücadele ilaçlarının nasıl kullanılacağını anlatan bir yazı yayınladı. İl müdürlükleri ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne ulaşan yazıda, en az bir hafta önce muhtar ve üreticiler aracılığıyla arıcılara haber verilmesi ve tedbirler alındıktan sonra ilaçlamanın yapılması gerektiği belirtildi. Yazıya rağmen TCDD, Germencik'te demiryolu etrafında yetişen ve üzerinde canlıların olduğu otları makine ile ilaçladı. Arıcılar, gördükleri ilaçlamayı videoya çekerek, Arı Yetiştiricileri Birliği ile paylaştı. Görüntüleri izleyen Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, TCDD'nin yaptığı ilaçlamayla bitki örtüsüne ve canlı hayatına zarar verdiğini savunarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

5 MİLYONLUK ZARAR

Aydın'da son bir ayda, 10 bin kovan arının ilaçlardan zehirlenerek, öldüğünü belirten Özdemir, "İlimiz, Türkiye'nin arıcılık merkezidir. İnsanlarımız, burada arıcılığı ek değil, asıl iş olarak yapmaktadır. Ancak yabani otlarla ilaçlarla mücadele edilmesi, canlılara ve bitki örtüsüne büyük zarar vermektedir. Son bir ayda 10 bin kovan arı ilaçlardan zehirlenerek, öldü. Arıcılarımız mağdur oldu, zararları ise yaklaşık 5 milyon lirayı buldu. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan arı zehirlenmesinin Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) alınmasını ve arıcılarımızın zararının karşılamasını istiyoruz" dedi.

"DERİNDEN ÜZDÜ"

Bakanlığın arıların ilaçlamadan zarar görmemesi için bir yazı yayınladığına işaret eden Özdemir, şunları kaydetti: "Bu yazıya rağmen ne TCDD, ne de Karayolları ilaçlama yapmadan önce arıcılarımıza haber veriyor. Vatandaşımızın yaptığı yanlış uygulamaya devletimizin kurumlarının da dahil olması bizleri derinden üzmektedir. Bakanlığımızın devreye girerek, bu duruma acilen çözüm bulmasını bekliyoruz. Yoksa arıcılarımızın zararı daha da artacak gibi gözüküyor."

"GÜNDÜZ DEĞİL, GECE İLAÇLAMA YAPILMALI"

Yabani otların ilaçla değil, biçilerek temizlenmesinin canlı hayatına zarar vermeyeceğinin altını çizen Özdemir, "Yabani otlarla mücadelede ilaçlara para vermek yerine, işsiz insanlar İŞKUR aracılığıyla işe alınmalı. Bu insanlar, ot biçme işinde kullanılmalı. Böylelikle hem işsiz insanlarımız iş sahibi olmuş olur, hem de ilaçlamadan canlılar zarar görmemiş olur. Eğer illaki ilaçlama yapılacaksa o da gündüz değil, akşam yapılmalı" diye konuştu.

Haber Videosu