Aydın'ın en önemli yöresel ve ihracat ürünleri arasında yer alan incir, son yıllarda fiyat açısından üreticisinin yüzünü güldürünce, çiftçiler de boş arazilere incir fidanı dikmeye başladı. Aydın’da özellikle son yıllarda incir üretiminde önemli bir yere sahip olan Yenipazar’ın Karacaören Mahallesi’nde çiftçiler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da incir dikmeye devam etti. Geçtiğimiz sene 50 bin fidan diken Karacaörenliler, bu sene de 30 bin incir fidanını toprakla buluşturdu. Bölgede boş tarla ve araziler incir fidanlarıyla donatılırken, çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Karacaörenliler, böylelikle hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de kendilerine yeni iş kapısı açıyor.

“ÇİFTÇİ İNCİR İÇİN DOĞRU ADIM ATIYOR”

Türkiye incir rekoltesinin yüzde 80’inini Aydın’ın karşıladığına dikkat çeken Yenipazar Ziraat Odası Başkanı İsmet Aksoy, Yenipazar’ın da bu yüzdelik oran içinde üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını belirtti. Yenipazar’ın son yıllarda kaliteli incir üretiminde ön plana çıktığını ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Aksoy, “Özellikle son yıllarda Yenipazar’ın kırsal bölgelerinde incire yönelik büyük bir adım atıldı. Çünkü son yıllarda incir, üreticisinin yüzünü güldürüyor. Ben incirin önünün bu saatten sonra açık olduğuna inanıyorum. Çünkü yurt dışından incire çok fazla talep var. Bu durum çiftçinin doğru adım attığını gösterir. Boş arazilerin ekonomiye yönelik olarak değerlendirilmesi de çok olumlu bir gelişme” şeklinde konuştu.

“BU BÖLGE İNCİR İÇİN ÇOK ELVERİŞLİ”

Karacaören Mahalle Muhtarı Mustafa Kıroğlan da Aydın topraklarının veriminden bahsederek, “Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda diktiğimiz fidanlar yeşerdi ve büyümeye başladı. Bu bölge incir için çok elverişli. Bakımlar da zamanında yapıldığında 4-5 sene gibi kısa bir sürede tarlalardan verim almaya başlıyoruz. Bu anlamda hem aile, hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı yapacağız. Mahalleli olarak bu tür çalışmalara her sene yenisini ekleyerek devam edeceğiz” dedi.

“BU SENE 30 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK”

Karacaören Mahallesi'nde 10 yıldan bu yana incir işiyle uğraşan İsmail Yeniçoban, özellikle meşe ağaçlarının yoğun olduğu tarla ve bölgelerde incir veriminin çok iyi olduğunu ifade etti. Karacaören Mahallesi’nde incir için her türlü koşulun müsait olduğunu kaydeden Yeniçoban, “Mahalle olarak incirle 1980’li yıllarda tanıştık. İlk zamanlarda Karacaören’de incir olmaz gözüyle bakılsa da şimdilerde mahallemiz incirle anılan bir yer haline geldi. Bugün herkes imkanı ve gücü ölçüsünde incir dikmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Geçtiğimiz yıl mahallemizde 50 bin incir fidanını toprakla buluşturmuştuk. Bu sene de yaklaşık 30 bin fidanı toprakla buluşturarak ekonomimize katkıda bulunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün boş arazilerimizi de bu şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇUBUK FİDANLARI TERCİH EDİYORLAR

Mahalleli olarak incir dikim işinde geleneksel yöntemi tercih ettiklerini söyleyen Yeniçoban, “Daha önce torba fidanı denedik ve istediğimiz verimi alamadık. Bu yüzden biz de gelenek ve görenekler doğrultusunda kış aylarında ağaçlar uyanmadan dallarından kestiğimiz ve daha sonra toprak altına gömdüğümüz çubuk fidanları dikmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.  

AŞAMA AŞAMA FİDAN DİKİMİ

Öncelikle vatandaşlar boş arazilerini kış aylarında, verimin daha yüksek olması için iş makineleri ile çapalatıyor. Daha sonra Ocak-Şubat aylarında yapılan budamalarda çevredeki yetişkin incirlerden yaklaşık bir metre uzunluğunda çubuklar kesiliyor. Bu kesilen çubuklar kurumaması ve fide şekline gelmesi için fidan dikim zamanına kadar toprağa toplu ve yatay bir şekilde gömülüyor. Nisan ayının başında başlayan dikim öncesinde de toprağın tekrar havalanması için araziler bu sefer traktörlerle sürülüyor. Kış ayında toprağa gömülen fidanlar topraktan çıkarılıp bu sefer tek tek belirli aralıklarla kazılan çukurlara dik bir şekilde gömülüyor. Hemen hemen hiçbir şekilde görülmeyecek halde toprakla buluşan fidanlar ise kısa bir sürede filizlenerek büyümeye başlıyor. Dikim işlemleri ise Mayıs ayının başına kadar devam ediyor.

Haber Videosu